MILANOVIĆ U DNEVNIKU

'Neka se Bandić više bavi Zagrebom'

13.01.2010 u 21:57

Bionic
Reading

Već u petak SDP bi na svom predsjedništvu, kako se spekulira, trebao raspravljati o neposlušnim članovima stranke koji su u predsjedničkoj kampanji stali na stranu Bandića. SDP-ov gazda Milanović kaže da čistki neće biti, a poruke je odaslao i samom Bandiću te premijerki Kosor

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je večeras za 'Dnevnik' HTV-a kako vlada još nema gospodarskog programa, a mjere koje kani poduzeti nisu loše, no 'debelo kasne'. Milanović je ponovio kako je državni proračun za ovu godinu 'velik i neostvariv' te kako ne možemo dopustiti velike proračunske deficite. Država je lani, dodao je, uzela sav raspoloživ novac, a gospodarstvu nije ostalo ništa pa su, kaže, mjere dobrodošle, ali programa, nažalost, nema. Mjere po kojima će Hrvatska narodna banka osloboditi određen novac nisu loše, ali debelo kasne, odgovorio je na upit je li spreman na dogovor o gospodarskom programu.

'Lani je vlada pokušavala zadržati razinu potrošnje, ali to nije realno i ljudima to treba reći', dodao je. Ocijenio je da vlada u tako teškoj situaciji ne nudi rješenja pa nas čeka još jedna teška godina u kojoj ćemo teško uhvatiti zamah koji se događa u zapadnoj Europi.

Na upit je li moguće da SDP-ovi gospodarski stručnjaci Stanko Grčić i Slavko Linić te HDZ-ovi Borislav Škegro i Ivan Šuker izrade zajednički gospodarski program, Milanović je odgovorio kako je to moguće u savršenu svijetu, a u stvarnu političkom svijetu, dodao je, stranke idu na izbore i tamo nude svoje programe i ljude.

Na upit znači li to da je radije za prijevremene izbore, a ne za dogovor, odgovorio je kako nije ni za što 'na silu i galamom'. 'Vlada ima saborsku većinu i dok bude tako moći će predlagati i donositi zakone, a kad je ne bude, vlade više neće biti', kazao je. Smatra da prijevremeni izbori ne bi usporili hrvatski put u EU te da SDP i partneri imaju bolji programe za borbu protiv korupcije i gospodarstvo.

Na pitanje kako će raščistiti stanje u svojoj stranci i što će biti s Bandićem i 'njegovim' ljudima, Milanović je odgovorio da je Bandić otišao te da je SDP uvijek bio fleksibilna stranka s visokim pragom tolerancije. 'No, nažalost, na ovim su izborima neki ljudi u SDP-u poduprli drugog kandidata i otvoreno napadali stranku kojoj pripadaju. To nije u redu, to se tako ne radi', kazao je. Istaknuo je kako ne voli riječ 'čistka' te da takvoj praksi u SDP-u i neće biti mjesta.

Milanu Bandiću bih preporučio da se kao izabrani zagrebački gradonačelnik, doduše kao SDP-ov kandidat, više pojavljuje u Zagrebu i više se bavi gradom. To je njegov posao', naveo je Milanović komentirajući Bandićev posjet poplavljenim područjima u Metkoviću i Kosinju. Ustvrdio je da će suradnja s njime 'ovisiti isključivo o tome koliko će raditi za dobrobit građana Zagreba i koliko će se držati zakona'.

Najavio je da će se novoizabrani predsjednik Ivo Josipović, prije nego što stupi na dužnost, ispisati iz SDP-a.