otvoren kalendar

Neizvjesna bitka protiv covida: Tek se počelo cijepiti trećom dozom, a već se spominje i četvrta

19.11.2021 u 19:54

Bionic
Reading

Dok je u Hrvatskoj, ali i mnogim drugim zemljama, davanje treće doze cjepiva protiv koronavirusa praktički tek u povojima, već se spominje i četvrta doza

Epidemiolog i član Kriznog stožera Srbije Branislav Tiodorović izjavio je za tamošnje medije kako je vjerojatno da će se četvrta doza cjepiva protiv koronavirusa davati u proljeće i ocijenio kako je sve izvjesnije da će se cijepljenje obavljati svake godine.

Prema riječima tog liječnika, protiv covida-19 cijepilo bi se čak i dva puta godišnje, ovisno o vrsti i proizvođaču cjepiva.

Euractive piše da je i u Grčkoj započela rasprava o potrebi za četvrtom dozom.

Glavni tajnik primarne zdravstvene zaštite ministarstva zdravstva Marios Themistokleous kazao je da se čini 'logičnim to da neće biti potrebe za time' jer dosadašnji znanstveni podaci govore da se trećom dozom stječe trajan stupanj imuniteta.

'Nije još razjašnjeno, ali za sada vjerojatno to neće biti potrebno', rekao je za tamošnje medije.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Izvor iz EU-a za isti medij kazao je da trenutno nema razgovora o četvrtoj dozi u Bruxellesu, ali i da će sve ovisiti o učinkovitosti treće doze.

'Nitko ništa ne isključuje sve dok se necijepljeni ne odluče na cijepljenje', dodao je izvor.

  • +8
Covid u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: CONSTANTIN ZINN

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u smjernicama objavljenim krajem listopada naveo je da neki imunokompromitirani pacijenti mogu dobiti četvrtu dozu cjepiva protiv covida.

Odrasle osobe koje su primile Pfizer ili Modernino cjepivo protiv covida i imaju umjereno ili ozbiljno oslabljen imunitet mogu dobiti četvrtu dozu najmanje šest mjeseci nakon trećeg cijepljenja, navodi se u smjernicama, prenio je USA Today.

U znanstvenim raspravama u Australiji također se spominje mogućnost da će četvrta doza doći na red, ali ne još dugo.

U analizi objavljenoj u Lancetu istraživači s Instituta Kirby, Instituta Doherty i Sveučilišta u Sydneyju otkrili su da treća doza više nego udvostručuje razinu imuniteta od one nakon prve dvije doze. Istraživanje je također pokazalo da boosteri djeluju na poboljšanje imuniteta protiv trenutnih varijanti, uključujući deltu.

Viša znanstvena suradnica u Institutu Kirby i jedna od koautorica rada, dr. Deborah Cromer, rekla je da će booster doze biti ključne u borbi protiv covida-19, piše The Sydney Morning Herald.

'Glavna implikacija našeg istraživanja to je da su za održavanje imunološke zaštite potrebne dodatne doze', rekla je, dodavši da će zaštita od teških bolesti i smrti vjerojatno ostati visoka i nakon prve godine.

Ogradila se rekavši da ne znamo koje će se varijante pojaviti u sljedećih nekoliko godina i koja će cjepiva biti potrebna. 'Virus nas je nastavio iznenađivati. Ali bez pojačivača, zaštita od simptomatskog covida-19 mogla bi pasti ispod 50 posto nakon šest mjeseci, što znači da će se više ljudi zaraziti.'

Dr. Cromer rekla je da su cjepiva bila jako učinkovita, ali je njihova učinkovitost godinu dana nakon dvije doze možda pala na oko 40 posto 'i da će dodatno pasti nakon sljedeće godine'.

'Nakon te godine nastavit će padati i padati. Vjerojatno će nam trebati četvrta doza, ali ne još dugo. Dakle ne bih se iznenadio ako ustanovimo da je to znatno duže od šest mjeseci, koliko je bilo potrebno za treću dozu, prije nego što nam zatreba još jedna', kazala je znanstvenica.