transplantacijski program

Nefrološko društvo o sumnjivim slučajevima trgovine organima: Želja nam je da se kazne odgovorni ako je bilo kršenja zakona

14.06.2022 u 14:42

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (HDNDT) Hrvatskog liječničkog zbora osudilo je u utorak moguće nepravilnosti u provedbi transplantacijskog programa bubrega te su pozvali nadležne da u što skorijem roku istraže sve sumnje na nepravilnosti

"Želja nam je da se što prije sazna istina i da ukoliko se dokaže da je bilo nepravilnosti ili povrede zakona da se kazne odgovorni. Samo tako će biti moguće ponovo izgraditi povjerenje bolesnika i dionika sustava te javnosti u transplantacijski program, koji je zbog ovih slučajeva doveden u pitanje", stoji u priopćenju Upravnog odbora HDNDT-a.

Navode da je darovanje organa od živog donora poželjnije zbog niza okolnosti te da zaštita donora od moguće trgovine organima mora biti od najveće važnosti.

Ministarstvo zdravstva prošlog je tjedna objavilo da sumnja u prvi slučaj trgovine organima kao i dvije sumnjive transplantacije bubrega u KBC-u Zagreb 2019. godine, to je prijavljeno Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje.

"Tko izvadi ili presadi ljudski organ, a znao je ili morao i mogao znati da potiču od osobe koja je žrtva trgovine ljudima radi uzimanja dijelova tijela može biti kazneno procesuiran. Propisima je određeno da o uzimanju organa od živog donora u svrhu presađivanja primatelju odlučuje stručni tim i etičko povjerenstvo transplantacijskog središta", poručili su iz HDNDT-a.

Istaknuli su da u potpunosti podržavaju što skorije osnivanje središnjeg etičkog povjerenstva kako bi se u budućnosti smanjila mogućnost bilo kakvog neetičnog ponašanja u postupku transplantacija.

"HDNDT je spreman pružiti javnosti dodatnu pomoć u razumijevanju procesa obrade primatelja i donora za transplantaciju. Na nama je da postavimo granice kako bi se takva transplantacija odvijala na najbolji mogući medicinski način, ali uz poštovanje najviših moralnih i etičkih načela i normi", stoji u priopćenju.

UNA TV prošli je tjedan objavila dokumentaciju i informacije da su 2019. godine u KBC-u Zagreb obavljene dvije transplantacije bubrega s nesrodnih živih donora, koje je Ministarstvo zdravstva ocijenilo sumnjivim, a izvještaj o inspekcijskom nadzoru prošle je godine upućen DORH-u. Donori su bili muškarci iz Srbije i Kosova, u oba slučaja slabijeg imovinskog stanja.