BANDIĆ KOD STANKOVIĆA

'Neću u Sabor, ali mjesto u izvršnoj vlasti, to apsolutno, apsolutno!'

13.09.2015 u 14:00

Bionic
Reading

U prvoj ovosezonskoj emisiji 'Nedjeljom u dva' kod Aleksandra Stankovića gostuje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je govorio o tome kako se priprema za parlamentarne izbore, o političkim protivnicima te koja rješenja nudi za izlazak iz krize. Neće biti razgovora o sudskim procesima, istaknuo je Stanković odmah na početku, jer Bandić o njima ne smije govoriti.

Aleksandar Stanković je na početku emisije 'Nedjeljom u 2' upitao gradonačelnika Milana Bandića tko je platio njegov jučeranji boravak u Švicarskoj, kojim se Bandić odmah pohvalio.

Bandić je odmah odgovorio kako to plaća Grad: 'Plaća Zagreb, ja idem kao gradonačelnik, oni, domaćini plate spavanje, ja kartu. Oni smještaj, ja prijevoz.'

Bandić je objasnio i zašto sa svojom strankom Bandić Milan 365 izlazi na parlamentarne izbore: 'Idem na izbore dobiti, ne sudjelovati. U Saboru sam bio tri puta već. Milanović priča engleski, Karamarko se treba još dokazati, Josipović svira klavir, Čačić je dobro počeo ali završilo nesretno, a Bandić vodi Zagreb 16 godina', zaključio je.

Na pitanje Aleksandra Stankvića o tome hoće li u Sabor ili ima više ambicije, Bandić - koji stalno govori o sebi u trećem licu - je odgovorio: 'Neću u Sabor, ali mjesto u izvršnoj vlasti, to apsolutno, apsolutno.'

Bandić je pozvao da mu se priključe svi koji su protiv uhljebljivanja i političke podobnosti. 'Na izbore ne idem da sudjelujem, idem da dobijem. Uvjeren sam da ću pobijediti i da ću preuzeti Hrvatsku', kazao je. Nije konkretno odgovorio hoće li, ako pobijedi, ići u Sabor. Rekao je da ga zanima samo izvršna funkcija. Dodao je kako živi socijaldemokraciju više od 16 godina. 'Nikad nisam rekao ni riječi protiv svoje bivše stranke. Nakon izbora možemo razgovarati sa svima koji budu na tragu naše politike', kazao je.

Najavio je kako će njegova kampanja biti najjeftinija - oko 500 tisuća kuna te da će donacije će biti transparentne. Cilj mu je provesti tri reforme za koje kaže da ih nitko nije proveo u posljednjih 25 godina. Prvo treba reformirati javnu upravu na način da bude utemeljena na stručnosti i znanju, a ne političkoj podobnosti i uhlebljavanju. Druge dvije reforme su reforma parlamentarnog sustava i reforma lokalne uprave i samouprave - ukidanje županijskog sustava.

Saznali smo da Bandić ima kredit u švicarskom franku i mjesečno plaća ratu od 7.600 kuna. Milanovićev prijedlog rješenja Bandić je nazvao lošim jer nije na tragu socijaldemokracije. Prema njegovom mišljenju, ponajprije treba zaštititi one koji su kupovali prvu nekretninu jer se oni ne mogu izjednačiti s onima koji su kupovali jahte.

U procesima koji se vode protiv njega, kaže, pronašao je novu snagu. U Remetincu je vježbao i čitao. Pročitao sam sve lektire, rekao je. Istaknuo je kako će njegovi odvjetnici dokazati da je nevin. Rekao je i da su novac kojim je platio jamčevinu sakupili njegovi prijatelji. Na pitanje posjeduje li četiri stana, Stankoviću je rekao da ih uzme ako se dokaže da je to točno.

Na kraju emisije je Bandić još jednom obećao kako će u Zagrebu prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu sagraditi 'najveći i najljepši spomenik'.