TOMAŠIĆ OPET ŠOKIRA IZJAVAMA

'Ne želim da se moje dijete uda za Srbina. Gdje je tu govor mržnje?'

24.04.2013 u 17:46

Bionic
Reading

Posljednji događaji na HRT-u odnosno prijava koju je novinar Hrvoje Zovko zbog prijetnji i govora mržnje podnio protiv bivšeg urednika informativnog programa HTV-a Dražen Miočića bili su povod da saborski Odbor za ljudska prava te Odbor za medije sazovu posebnu sjednicu na kojoj se raspravljalo o slobodi govora, ali i o govoru mržnje, ne samo na HRT-u, nego u cijeloj javnosti. Iako su se svi složili da nema opravdanja za govor mržnje bez obzira od koga dolazio, Ruža Tomašić svojom je novom izjavom takav stav opet stavila pod upitnik

Iako je povod za održavanje tematske sjednice, koju su inicirali zastupnici SDSS-a, bila prijava Hrvoja Zvoka protiv Dražena Miočića, o tom događaju na samoj sjednici bilo je najmanje rasprave. Dapače, HDZ-ov Ante Babić iznio je stav da se o tome ne bi trebalo raspravljati dok se o incidentu ne očituju nadležna tijela, odnosno Etičko povjerenstvo HRT-a.

Govoreći o HRT-u, Babić je najviše kritizirao glavnog ravnatelja Gorana Radmana. 'Očito je da kriteriji za imenovanje urednika na HRT-u nisu bili programi, nego rodbinske veze glavnog ravnatelja. Stvara se dojam da je jedino ispravno što se radi na HRT-u ono što zastupa ravnatelj HRT-a sa svojom ideološkom i rodbinskom grupom', kazao je Babić, aludirajući na činjenicu da je Radman vjenčani kum nedavno imenovanom šefu prvog programa HTV-a Željku Rogošiću.

Dotaknuo se Babić i govora mržnje, kazavši da 'prema HRT-u i nekim medijima ispada da je govor mržnje svojstvo samo desničarskih grupacija'. SDSS-ovom Miloradu Pupovcu zamjerio je što se govor mržnje osuđuje samo u pojedinim situacijama, a nije primjerice ništa rekao kada je iguman manastira Krka Aleksandar Bogojević prijetio smrću novinaru Jutarnjeg lista koji je od upravitelja manastira pokušao doći do komentara fotografija na kojima Bogojević nosi šajkaču s kokardom Dinarske četničke divizije.

Sam Pupovac nije konkretno komentirao Babićeve navode, kazavši da je sjednicu SDSS inicirao ne samo zbog sukoba Zovko - Miočić, nego i zbog 'drugih poruka koje se pojavljuju na HRT-u, a koje nitko ne osuđuje niti komentira'.

'Umjesto da se HRT ogradi od povika 'ubij Srbina' koji se čuju prilikom prijenosa utakmica, nema ni ograđivanja niti prekida prijenosa. Ako javni mediji bivaju otvoreni za netoleranciju i govor mržnje, mi smo dužni stati u zaštitu Ustava', kazao je Pupovac

U posljednje vrijeme, kazao je, svjedočilo se i da se na HRT-u o manastiru Krka govori kao o leglu četništva, da se bez ikakvog problema čestita 10. travnja.

'Što se tiče motiva za sazivanje ove sjednice, ne želimo da se javni prostor zagađuje međunacionalnom netolerancijom i govorom mržnje', kazao je Pupovac

Spomenuo je i 'šokantan' podatak istraživanja prema kojem bi samo sedam posto mladih htjelo da im se dijete uda za stranca, dok bi samo 15 posto voljelo da im je stranac susjed.

'U čemu je problem da samo sedam posto građana želi da im se dijete uda za Srbina? Ni ja ne bih htjela da mi se dijete uda za Srbina, Mađara ili Talijana. Želim da moja djeca i unučad govore hrvatski. Gdje je tu govor mržnje?', odgovorila je Pupovcu Ruža Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević, no takva njena izjava na sjednici odbora ostala je bez komentara.

Pupovcu je poput Babića spočitnula što je šutio kada su se primjerice u Borovu pjevale četničke pjesme, dodavši da ne može braniti samo jednu manjinu, nego da mora braniti ljudska prava svih građana.

'Kada bi Pupovac branio sve manjine, onda bih mu vjerovala', rekla je Tomašić

Osvrnula se i na povike na utakmicama, priznavši da je doista bilo povika 'ubij Srbina', no da to 'nije trajalo tako dugo'.

'Meni je to vikanje 'ubij Srbina' bilo strašno i ono se ponavlja već godinama, no nitko ne snosi sankcije za takvo ponašanje na sportskim terenima', odgovorio joj je SDP-ov Šime Lučin

Pred kraj sjednice na rad HRT-a, koji je i bio glavna tema, osvrnuo se i glavni ravnatelj Goran Radman. 'Žao mi je što se incidenti na HRT-u koriste kao povod za sazivanje ovakve sjednice i što izazivaju javni interes. No ja neću dopustiti ovom tijelu da uređuje program HRT-a. Po zakonu to ne mogu ni ja, ali je moja dužnost kao glavnog ravnatelja da stanem u obranu HRT-a od politike', kazao je Radman

Odgovorio je i na prozivke HDZ-ovog Babića. 'Prije neki dan mirno sam šetao gradom i prišao mi je jedan čovjek i bez ikakvog povoda rekao mi je da sam smeće. Što sam ja napravio u ovih posljednjih pet mjeseci koliko sam ravnatelj da sam zaslužio da me se naziva smećem? Je li razlog za to količina laži i neistina koje o meni mediji pišu posljednjih osam mjeseci? Je li tome razlog i politika koja takvo nešto dopušta? Vama se obraćam, gospodine Babiću. Vi se sada govorili govorom mržnje, a bez da ste me pitali da vam potvrdim što mediji pišu', rekao je Radman

Priznao je da HRT ima problema koji su duboki. 'Ti problemi potiču iz vremena kada ja nisam bio ravnatelj, a možda čak iz vremena kada sam i ja poljubio pod i sedam mjeseci sjedio doma jer nekome nisam bio po volji', odgovorio je Radman Babiću koji je novom ravnatelju zamjerio što je smijenjeno 50 urednika na HRT-u.

'Ako HRT bude predmet vaših podmetanja i manipulacija, HRT svoj posao neće moći raditi kako spada', zaključio je Radman