DOBNA DISKRIMINACIJA

Ne žele me zaposliti jer sam prestara, imam 42 godine

06.11.2013 u 09:19

Bionic
Reading

Ostavši bez posla u poduzeću gdje je radila kao službenica, 42-godišnja Đakovčanka u grozničavoj je potrazi za poslom. No, neuspješno jer poslodavcima je, kaže, prestara.

'Poslala sam niz zamolbi, za različita radna mjesta, a poslodavci čim vide moje godište druge reference iz zamolbe ni ne gledaju. Kažu, u obzir dolaze radnice od 30 godina. Što da radimo mi stariji', pita se Đakovčanka još jednom potvrđujući da u Hrvatskoj, pri zapošljavanju, osim spolne i drugih oblika, uvelike vlada i dobna diskriminacija – mladi su premladi, a sredovječne generacije mnogim su poslodavcima prestare za (novi) posao, piše Glas Slavonije

Događa se to u zemlji gdje je svaki oblik diskriminacije zakonski kažnjiv, što definira Zakon o suzbijanju diskriminacije, a, osim toga pravo na rad ustavna je kategorija. Nadalje, zemlja smo s više od 344.000 nezaposlenih, najave Ministarstva rada su da će hrvatski radnici u mirovinu po novome sa 67 godina pa je pitanje, s obzirom na dobnu diskriminaciju pri zapošljavanju, kako uz te devijacije i u ovakvoj klimi tržišta rada naći posao i uopće dogurati.


Savjetnica za odnose s javnošću u Uredu pučkog pravobranitelja Teodora Matej ukazuje na izvješće tog ureda o pojavama diskriminacije za 2012. prema kojem su uočene dvije najugroženije skupine – mlađi do 30 i osobe starije od 50 godina života. Godine 2012. pučki je pravobranitelj zaprimio 18 pritužbi koje se odnose na diskriminaciju na temelju dobi. Od toga, 15 se pritužbi odnosilo upravo na diskriminaciju u području rada i zapošljavanja, te po jedna na diskriminaciju u području socijalne sigurnosti i pravosuđa i uprave, stoji u izvješću.

'Pozivamo sve koji su doživjeli dobnu ili neki drugi oblik diskriminacije da se jave Uredu pučke pavobraniteljice - poziva Teodora Matej, navodeći kako ima ohrabrujućih primjera poput slučaja građanina koji je zbog 'ageizma' tužio nesuđenog poslodavca, a koji je na njegov pokušaj da se zaposli, na papir, 'crno na bijelo' napisao – prestar. 'Prestar' muškarac ga je zbog toga tužio te dobio spor i novčanu odštetu.

Više pročitajte ovdje