PRORAČUN PRED SKUPŠTINOM

Ne vrati li se HDZ na pregovore s Mostom, Zagreb čekaju izbori?

21.12.2015 u 19:33

Bionic
Reading

Hoće li proračun Grada Zagreba težak sedam milijardi kuna proći Skupštinu ili ćemo ići na Odluku o privremenom financiranju nakon koje bismo u proljeće 2016. mogli izaći na prijevremene izbore, trebalo bi se znati nakon sutrašnje sjednice gradskog parlamenta, a sve ovisi i hoće se Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om vratiti u pregovore s Mostom na nacionalnoj razini

Kako sada stvari stoje, Bandić neće moći računati na 12 ruku SDP-a koji je rekao decidirano 'ne' nakon što je gradonačelnik odbio njihovih svih sedam predloženih amandmana.

Klub HSLS-a HSS-a i nezavisnog Vladimira Ferdeljija broji sedam glasova i teoretski sa svojih 19 Bandić bi s njima mogao donijeti proračun.

Nenad Matić, šef kluba HSLS/HSS ističe kako se 'situacija mijenja iz sata u sat'.

'Odluka o izglasavanju proračuna biti donesena ujutro. Jasno je da to ovisi i o pregovorima na nacionalnoj razini i mogućnosti da se Domoljubna koalicija vrati na pregovore s Mostom i SDP-om', kazao je za tportal Matić.

Čini se da je u konačnici ključni dokument u rukama HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a (deset zastupnika) od čija je četiri amandmana jedan u cijelosti usvojen, a tri djelomično.

Jedini u cijelosti prihvaćeni amandman odnosi se na povećanje sredstava Uredu za branitelje za 500.000 kuna i istovjetno smanjenje Uredu za opće poslove dok se najznačajnije povećanje sredstava u iznosu od 103,7 milijuna planira povećanje za Gradske četvrti u iznosu od sto milijuna kuna i samu službu u iznosu od 3,7 milijuna kuna.

Kako je to bio jedan od amandmana/glavnih zahtjeva kluba HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a, za očekivati je da će potporu Bandiću u izglasavanju dati upravo oni, ali Mario Župan, predsjednik kluba, navodi kako još sve nije gotovo i kako će se 'tek sutra ujutro znati kako će se glasati'.

'U 17 i 18 sati imamo sastanke na kojima ćemo vidjeti kako ćemo se postaviti iako vjerujem da će se tek sutra ujutro znati kako ćemo glasati', istaknuo je Župan.

Upitan jesu li u ovom trenutku bliži opciji 'za' ili 'protiv' i o čemu to ovisi, kazao je kako je u ovom trenutku 'teško reći za koju su opciju jer imaju stvari koje idu u prilog i jednog i drugoj varijanti'.

'Ovisi kako će se stvari razvijati i na nacionalnoj razini. Vidite da se tamo stvari mijenjanju stalno', bez imalo uvijanja kazao je Župan.

S druge pak strane Zvane Brumnić, predsjednik kluba SDP-a ističe kako oni proračun za 2016., ali ni rebalans proračuna za 2015. koji se također nalazi na sjednici Skupštine neće podržati.

'Nemamo razloga da ga podržimo, odbijeni su nam amandmani, proračun nije razvojan i naš stav po tom pitanju je jasan', kazao je Brumnić.

Premda je prijedlog proračuna u prvom čitanju iznosio 6,85 milijardi, u međuvremenu je i sam Bandić uložio amandman težak 150 milijuna kuna za koji tvrdi da je utemeljen na projiciranom rastu BDP-a od 1,7 posto, a osim toga očekuje od nove vlade da izvrši korekcija stope za decentralizirane funkcije.

Još prije dvadesetak dana Bandić je bio poziciji da njegove dvije ruke u Saboru budu ključne. Skoro da je mogao birati hoće li lijevo ili desno, ali kako su se stvari u međuvremenu promijenile jer je Most, čini se, partnera pronašao SDP-u tako je i vrijednost njegovih ruku zasad pala. Stoga ako se Domoljubna koalicija ne vrati na pregovore zagrebački proračun mogao bi ostati neizglasan. Ako se pak Tomislav Karamarko predomisli, njegova stranka mogla bi podržati zagrebački proračun, jer u novom miješanju karata bi se moglo štošta izroditi.

Da nije siguran da će mu proračun proći, priznao je i sam gradonačelnik koji je danas kazao kako je uoči izglasavanja 'umjereni optimist'.

'Ako se ne usvoji proračun, imat ćemo privremeno financiranje tri mjeseca te izbore u svibnju iduće godine. Ako se usvoji proračun, izbori bi trebali biti u svibnju 2017. Stajalište je Grada i mene osobno to da nam ne trebaju prijevremeni izbori najmanje godinu dana prije redovitih izbora. Ali to neće ovisiti o nama', zaključio je Bandić.

409528 ,409488 ,409331 ,408930