ZGROŽENOST ODLUKOM

Ne staju reakcije hrvatskih političara na presudu Šešelju

31.03.2016 u 13:24

Bionic
Reading

Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju šokirala je i saborske zastupnike i druge hrvatske političare te su reagirali na društvenim mrežama

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj oglasio se na svom profilu na Facebooku te je zatražio hitno sazivanje sjednice Sabora. 'Haag oslobađajućom presudom četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju rehabilitira četništvo i velikosrpsku zločinačku politiku. Ovo je do neba bolno i ruganje stotinama tisuća nevinih žrtava i njihovim obiteljima na području RH i BiH zbog zločina počinjenih od velikosrpske politike i četničkih zločinaca na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dok četničkog vojvodu, zločinca i predvodnika agresije na RH sud oslobađa, od 2000. godine nemilosrdno se hrvatske branitelje, koji su branili svoju domovinu u pravednom ratu, bez milosti 'locira, uhićuje, transferira, procesuira' po domaćim i stranim kazamatima', napisao je među ostalim Bulj.

POZIVAM PREDSJEDNIK SABORA DA HITNO SAZOVE IZVAREDNU SIJEDNICU SABORA RH ZBOG SRAMOTNU PRESUDE HAŠKOG SUDA ZLOČINCU I ...

Posted by Miro Bulj on Thursday, 31 March 2016


Primorsko-goranski župan i kandidat za predsjednika SDP-a Zlatko Komadina u četvrtak je za oslobađajuću hašku presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju rekao kako je motivirana političkim, a ne pravnim razlozima, te da je njome Haški sud još jednom pokazao da je u velikoj mjeri politički sud.

'Imam osjećaj da je presuda u dobroj mjeri motivirana političkim razlozima, a ne toliko pravnim. Ovo prije svega treba gledati s aspekta Šešelja kao građanina Srbije', izjavio je Komadina novinarima u Rijeci.

Istaknuo je kako se može reći da je ovakvom presudom 'počinjen novi zločin jer kako nema pravde, to je novi zločin nad žrtvama'.

'Haški sud je i u ovom slučaju pokazao da je u velikoj mjeri politički sud', poručio je Komadina.

Presuda Šešelju je novi poraz pravosuđa, novi zločin nad žrtvama zločina i novi kamen spoticanja u odnosima između...

Posted by Zlatko Komadina on Thursday, 31 March 2016


Zgroženi presudom su i Čačićevi Reformisti. 'Iako ni sam Šešelj u svojim brojnim iskazima nije negirao svoju mračnu ulogu u ratnim zbivanjima u Hrvatskoj početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Šešeljevoj ulozi u ratnim zbivanjima nije pronašao nikakve elemente kaznenih djela. Izreka 'pravda je spora, ali dostižna' u ovom se slučaju pokazala potpuno promašenom. Žrtve ratnih zločina tako nisu našle svoj mir, a zločini su rehabilitirani ovim činom oslobađajuće presude. Svaka nevina žrtva zaslužuje spokoj i pravdu, a pravda je izostala. Reformisti drže da je Haški sud ovakvom presudom relativizirao uloge žrtve i agresora u Domovinskom ratu. To će, posljedično, ohrabriti nacionalističke snage u Srbiji uoči tamošnjih izvanrednih parlamentarnih izbora i time produbiti ionako krhke odnose između Hrvatske i Srbije', stoji u priopćenju Reformista koje potpisuje Robert Hirc.

Reagirao je i HNS-ov Goran Beus Richembergh. 'Kad Haški sud pljune na grobove žrtava i napuše jedra Šešeljevu četništvu, onda je, što bi rekao Krleža, ponoć ljudske pameti', napisao je Beus Richembergh na svom profilu na Facebooku.

Kad Haaški sud pljune na grobove žrtava i napuše jedra Šešeljevu četništvu, onda je, što bi rekao Krleža, ponoć ljudske pameti.

Posted by Goran Beus Richembergh on Thursday, 31 March 2016


Na svom Facebooku oglasio se i HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković. 'Izražavam žaljenje zbog presude Raspravnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju koje nije prepoznalo odgovornost Vojislava Šešelja za zločine tijekom agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Sažeto obrazloženje presude izloženo od predsjedajućeg suca Antonettija bizarno je, pravno neutemeljeno, u suprotnosti s prijašnjim odlukama Suda u vezi sa zločinačkim karakterom projekta velike Srbije te u cijelosti pogrešno utvrđuje činjenično stanje. Osim temeljite analize cijele presude, bit će potrebno dobro proučiti i izdvojeno mišljenje sutkinje Lattanzi', napisao je Plenković.

Od Haškog tužiteljstva očekuje žalbu. 'Nadam se da će Žalbeno vijeće u drugostupanjskom postupku donijeti razumniju i pravedniju presudu koja bi spriječila gubitak povjerenja u Međunarodni sud, narušen već i puštanjem Šešelja na slobodu bez ikakvih uvjeta i ograničenja u studenome 2014. Ovakva nepravomoćna presuda Suda ugrožava povjerenje građana u kažnjavanje najodgovornijih za najteže zločine protiv čovječnosti te predstavlja sekundarnu viktimizaciju svih žrtava poražene velikosrpske ideologije. Zbog svega toga oslobađajuća nepravomoćna presuda Raspravnog vijeća je neprihvatljiva te očekujem da je izmijeni Žalbeno vijeće', zaključuje Plenković.

[REAKCIJA NA PRESUDU ŠEŠELJU]Izražavam žaljenje zbog presude Raspravnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu...

Posted by Andrej Plenković on Thursday, 31 March 2016


'Nijema optužba svih žrtava, kao i glasna preživjelih ratnih strahota u Hrvatskoj i BiH nešto je s čime će suci u Hagu morati živjeti. Nama ostaje samo gorčina zato što jednog ratnog zločinca pravda nije stigla na ovom svijetu', napisao je na svom Facebooku SDP-ov saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Domagoj Hajduković.

Nijema optužba svih žrtava kao i glasna preživjelih ratnih strahota u Hrvatskoj i BiH je nešto s čime će suci u Haagu...

Posted by Domagoj Hajduković on Thursday, 31 March 2016


Na društvenim mrežama oglasio se i predsjednik Hrida Drago Prgomet. 'Oslobađajuća presuda potvrđuje ne samo činjenicu da počinitelji zla neće biti kažnjeni, već i to da se nalogodavci neće suočiti s pravom istinom o ratu. Mnoge su žrtve pale, a za mnoge se još ne zna gdje su njihova tijela. Ali zna se da je 'manjak hrabrosti' Suda dokaz da za poticanje zla odgovorni nikada neće odgovarati', napisao je Prgomet.

Oslobađajuća presuda potvrđuje ne samo činjenicu da počinitelji zla neće biti kažnjeni, već i to da se nalogodavci neće...

Posted by Drago Prgomet on Thursday, 31 March 2016

Priopćenjem se oglasio i HSP AS. 'HSP AS najoštrije osuđuje skandaloznu oslobađajuću presudu Haškog suda koji je dana 31.03.2016. oslobodio Vojislava Šešelja bilo kakve odgovornosti za ratne zločine na području Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Oslobađanjem po svim točkama optužnice, Haški sud je tako dao legitimitet krvničkom djelovanju Vojislava Šešelja i njegovih dragovoljaca koji su osam godina činili zvjerske zločine, silovali, ubijali i protjerivali Hrvate i ostalo nesrpsko stanovništvo s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Vojvodine', stoji u priopćenju koje potpisuje Ivan Tepeš.

'Nakon ovakve presude teško se oteti dojmu da se Haški sud zapravo povodio kriterijem 'osudimo Radovana Karadžića, oslobodimo Šešelja'. Činjenica je da je, uz Slobodana Miloševića, Vojislav Šešelj bio i ostao politički krvnik koji je odgovoran za ratove i žrtve u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini. On je svojim političkim istupima i aktivnim organiziranjem dobrovoljaca odgovoran za sijanje smrti po Hrvatskoj', kažu u HSP AS-u, iz kojeg traže da i Srbija poduzme mjere protiv Šešelja, ali i da Haško tužiteljstvo osigura to da ratni zločinac bude kažnjen.

Vesna Pusić: Oslobađanje Šešelja je šokantno i neprihvatljivo

'Ovo je zaista šokantna odluka, da je netko, čije je djelovanje za posljedice imalo nebrojene žrtve oslobođen svake krivnje. Moram reći da sam apsolutno šokirana i iznenađena, nisam očekivala oslobađajuću presudu za nekoga tko je bio primjer dokaza da govor mržnje proizvodi smrt, da to nije samo neka neugodna pojava, nego da za posljedicu direktno ima ljudske žrtve i uništavanje', poručila je predsjednica HNS-a i potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić nakon presude kojom je Vojislav Šešelj pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu oslobođen po svih devet točaka optužnice.

'Radi se o osobi koja je organizirala dobrovoljne postrojbe koje su išle u rat u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te tamo ubijale i uništavale. Da je takva osoba oslobođena svake krivnje i odgovornosti za ta svoja djela je prilično diskreditirajuća za Haaški tribunal, iako nam mora biti jasno da takva tijela nužno uvijek vode računa i o nekim političkim ravnotežama, ali Vojislav Šešelj nije bilo tko. On je jedan od najistaknutijih vinovnika zločina u tom ratu i činjenica da je očito zbog držanja političkih ravnoteža oslobođen, udarac je tom Tribunalu, u prvom redu. Ne bih rekla da je udarac nama ili žrtvama, jer mi svi znamo da je on kriv i znamo što se dogodilo te da je Šešelj za to odgovoran', naglasila je Vesna Pusić i dodala da kada bi se bilo gdje u svijetu ponovile ovakve situacije, bilo bi očito da takvi 'šešelji' siju smrt, bez obzira što o tome misli Tribunal.'Ono što je plus ovog suđenja je činjenica da bez obzira na konačnu presudu imamo prikupljenu dokumentaciju o Šešeljevom ponašanju i svim njegovim djelima koja su se događala za vrijeme rata. S tog stanovišta, Sud je obavio koristan posao, bez obzira što je presuda apsolutno šokantna i neprihvatljiva te se s njom šalje jedna opasna poruka', zaključila je predsjednica HNS-a.