AUSTRIJSKI DER STANDARD

(Ne)očekivana podrška: Cijela Europa protiv Dodikova referenduma, osim...

03.09.2016 u 09:02

Bionic
Reading

Austrijski Der Standard posvetio je veliki članak krizi u Bosni i Hercegovini koju je izazvao najavljeni referendum u Republici Srpskoj, kao i zajednička policijska vježba Srbije i RS-a. List ističe da je zapravo riječ o ‘predizbornim manevrima Milorada Dodika’ te da su jedini koji ga u Europi podržavaju austrijski ekstremni desničari Heinz-Christian Strache i predsjednički kandidat Norbert Hofer, obojica iz FPÖ-a

Der Standard članak pod naslovom ‘Bosanski Srbi: Dodik koristi referendum za predizbornu kampanju’ započinje opisom pomalo bizarne policijske vježbe snaga Srbije i Republike Srpske, koja je čak uživo prenošena na televiziji u manjem entitetu Bosne i Hercegovine. 'Da situacija nije tako napeta, to bi se moglo otpisati kao ljetni spektakl u predizbornoj kampanji’, piše Der Standard i dodaje kako se vježba odigrala oko rijeke Drine, koja je granica između Srbije i RS-a te se time ‘poslala simbolična poruka o brisanju te granice.'

Austrijski list upozorava da izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika i srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića o tome kako ‘nema problema koji zajedno ne možemo riješiti’ zvuče opasno i podsjećaju na rat devedesetih, tijekom kojeg je Nikolić bio dio četničkih jedinica koje su se borile za uništenje BiH. Dodatna je provokacija što se navodna antiteroristička vježba pod nazivom Drina 2016 održavala na području na kojem su srpske snage počinile masovne pokolje nad bošnjačkim stanovništvom, pa ne čudi da bošnjački političari govore o zveckanju sabljama.

Dodaje se i kako se u BiH 2. listopada održavaju lokalni izbori: ‘RS je bankrotirala, socijalna situacija je loša. Moćnik iz Banja Luke opet igra na kartu etnonacionalizma.’ Zato Dodik želi 25. rujna održati referendum o tome da se Dan RS-a nastaviti slaviti 9. siječnja, smatra Der Standard.

Der Standard se referira i na tajnu snimku Zorana Milanovića koja je puštena u javnost nakon njegova sastanka s Josipom Klemmom, a u kojem predsjednik SDP-a govori kako Dodik ima podršku austrijske ekstremne desnice. Austrijski list podsjeća da Dodik ima odlične kontakte s predsjednikom desno-ekstremističke FPÖ Heinz-Christianom Stracheom te s njihovim predsjedničkim kandidatom Norbertom Hoferom. ‘Hofer je još prošle jeseni izjavio da bi RS trebala sama odlučiti o svojoj budućnosti’, podsjeća Der Standard.