PRERAĐIVAČI PORUČILI MLJEKARIMA

'Ne nasjedajte na ucjene i manipulacije i potpišite sporazum'

28.02.2012 u 14:39

Bionic
Reading

Hrvatski prerađivači mlijeka Meggle-Hrvatska, Dukat, Vindija, Ledo, Zdenka, PIK Rijeka, Udruga Hrvatske male mljekare i Mljekara Bohnec pozivaju mljekare da prihvate sporazum koji je dio njih potpisao jer bi povećanjem otkupne cijene litre mlijeka pala njihova konkurentnost, a prerađivači bi se stoga više okretali uvozu

'Način izračuna otkupnih cijena mlijeka, koji se primjenjivao od ožujka 2009. do ožujka 2012. godine, uzimao je u obzir prosjek otkupnih cijena mlijeka u zemljama EU 27. Značajno odstupanje u visini otkupne cijene u Hrvatskoj u odnosu na zemlje EU 27 i zemlje okruženja, koje je razvidno iz gornje tablice, u kontinuitetu ruši konkurentnost domaćeg mljekarskog sektora te ga čini neodrživim', stoji u priopćenju strukovne udruge mliječne industrije Croatiastočar.

Smatraju da je visoka otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj dovela do pada domaćeg tržišta mlijeka, smanjenja izvoza te jačanja uvoza jeftinijeg konzumnog mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva. Poručuju da su mljekarskom sektoru nužne strukturalne promjene i postavljanje sektora na tržišne osnove.

Otkupna cijena mlijeka, smatraju, mora biti nivelirana s cijenama mlijeka u zemljama koje imaju najveći izvoz mliječnih proizvoda u Hrvatsku te dodaju da novi sporazum o izračunu cijene mlijeka usklađuje otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj s kretanjima otkupnih cijena u Njemačkoj i Francuskoj čiji udio ukupne proizvodnje mlijeka u EU-u iznosi blizu 40 posto.

Po njima bi osnovna cijena mlijeka za ožujak iznosila 2,43 kune, što je 0,06 posto manje nego lani. 'Na osnovnu se cijenu dodaje tvornička premija (prosjek 0,20 kn/kg), 0,50 kn/kg državnog poticaja te državni poticaju po muznoj kravi i hektaru obradive površine', stoji u priopćenju Croatiastočara.

Odbacuju insinuacije da žele pogodovati uvozu mlijeka te dodaju da Dukat nije 'izoliran slučaj primjene tržišnog izračuna otkupne cijene mlijeka, kako se to lažno nastoji prikazati u javnosti'.

Prerađivači su jedinstveni i smatraju da je 'ovaj sporazum jedino i prijelazno rješenje koje omogućuje nastavak otkupa mlijeka unatoč visokim zalihama mliječnih proizvoda te doprinosi smanjenju uvoza, stabilizaciji cijena mliječnih proizvoda i povećanje potrošnje domaćih mliječnih proizvoda'.

Osuđuju 'ucjene i manipulacije' iz HSUMP-a, blokadu prometnica i 'sustavno dezinformiranje javnosti s ciljem stvaranja socijalnih nemira i nezadovoljstva'.