povećanje od 25 posto

Zakuhtava se nominacija za 'Najdonatora'; Borzan: Lani je doniran rekordan iznos!

06.07.2023 u 10:56

Bionic
Reading

Zakuhtavaju se pripreme za dodjelu priznanja 'Najdonator' hrvatskim tvrtkama koje su prijavile najviše donirane hrane, a objavljeni su i podaci o ukupno prijavljenim donacijama u prošloj, 2022. godini

Prema podacima državnih tijela, ukupna prodajna vrijednost donirane hrane u 2022. godini bez PDV-a iznosila je 4.927.166,11 eura, odnosno 37.123.733,05 kuna! Radi se o rekordnom iznosu donirane hrane u Hrvatskoj od pokretanja inicijative 'Najdonator' 2018. godine te povećanju od 25% u odnosu na 2021. godinu, priopćili su iz Ureda hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan.

'Ovo su podaci koji svakako vesele jer pokazuju kako i u kriznim vremenima poput ovih hrvatske tvrtke pokazuju izuzetnu društvenu odgovornost i osviještenost u doniranju hrane. Svjesna sam kako je jednom dijelu povećanja ovog iznosa pridonijela i inflacija, ali je ovoliki porast u odnosu na godinu prije definitivno razlog za zadovoljstvo', kazala je potpredsjednica eurosocijalista i organizatorica priznanja 'Najdonator' Biljana Borzan.

Ova europarlamentarka je zajedno s 'Mrežom hrane' 2018. godine pokrenula inicijativu 'Najdonator' kako bi se odalo prizanje najvećim donatorima hrane među hrvatskim tvrtkama. Među dosadašnje dobitnike upisali su se Konzum i Dukat, među velikima te Sana delikatese među malim i srednjim tvrtkama. 

Šesta po redu dodjela priznanja 'Najdonator' održat će se ove jeseni u Europskom parlamentu nakon kontaktiranja svih donatora koji su Poreznoj upravi prijavili donacije, navodi se u priopćenju, kako bi se utvrdilo tko se najviše iskazao u prošloj godini. 

'Živimo u vremenu ekonomske krize potaknute ruskom agresijom na Ukrajinu te povećanih cijena zbog inflacije i uvođenja eura. Upravo u takvim vremenima, kad se mnogim građanima u Hrvatskoj smanjila kupovna moć, a nekima je egzistencija dovedena i do samog ruba, društvena odgovornost onih koji imaju je još veća nego prije. Stoga se zahvaljujem svima onima koji su donirali hranu i vjerujem kako će ovi podaci biti podstrek i nekim novim tvrtkama da se priključe našoj inicijativi', zaključila je Borzan.