odvjetnik Anto Nobilo

'Ne možete suspendirati medicinu i pustiti da narod odlučuje, jednostavno ne ide'

22.12.2021 u 09:48

Bionic
Reading

Ako sažmemo odluku: covid potvrde su ustavne. Bio bi veliki civilzacijski korak natrag kad bi o medicinskim mjerama odlučivao narod i političari na referendumu, rekao je odvjetnik Anto Nobilo komentirajući za N1 jučerašnju odluku Ustavnog suda da covid potvde nisu u protivnosti s ustavnim odredbama

'To je konkretna mjera, kao lijek i injekcija, tako je covid potvrda mjera zaštite od širenja epidemije. Ne možete suspendirati medicinu i pustiti da narod odlučuje, jednostavno ne ide', rekao je Nobilo u Novom danu N1 televizije.

Odluka ne može biti drugačija ni u slučaju covid potvrda u javnim i državnim službama, smatra Nobilo. 'Princip je isti. Covid potvrda je prema njihovom stavu mjera primjerena situaciji u kojoj se nalazimo, ona nije prikrivena prisila na cijepljenje. Možete se testirati, to je blaga mjera, nije neki atak na vaše slobode. Ta covid potvrda omogućava funkcioniranje ovog društva', istaknuo je dodajući da sudac ne smije unaprijed govoriti o tome.

Nobilo smatra i da je dobra odluka da Stožer mora obrazložiti svoje odluke. 'Ne tvrdim da je svaka odluka bila zdravorazumska. Kad donosite odluke, dobro je dati i argumente. Prvo ćete sebe testirati jeste li napravili dobru odluku, a s druge strane, dat ćete javnosti razloge koji su vas natrjerali da morate donijeti baš tu odluku... Ovo što je Ustavni sud napravio nije pravni tekst, to je zdravorazumski tekst', istaknuo je na N1.

Tajming odluke je, prema riječima predsjednika Ustavnog suda, izabran za vrijeme nakon završetka prikupljanja potpisa za Mostovu referendumsku inicijativu. 'Nigdje to ne piše, nigdje nije propisano, ali mnogi pravosudni dužnosnici i sudovi gledaju koji je pravi tajming za javnost… Ovdje se vjerojatno smatrao da je ovo legitiman tajming da se ne miješa u proceduru odlučivanja naroda. Ništa ne znači je li to tjedan prije ili kasnije, a dosta sudova i tužiteljstava pazi na tajming', smatra Nobilo.

'Vjerojatno će trebati testirati ustavnost pitanja i mislim da će tu nastati problem po nekoliko osnova. Vidimo kakvo je stajalište zauzeo Ustavni sud po pitanju covid potvrda. Njihov zahtjev da Sabor preuzme ulogu Stožera je u suprotnosti s trodiobom vlasti. Sabor nije izvršna vlast, on može samo kontrolirati Vladu i na taj način djelovati. Na početku je trebalo donijeti takvu odluku, pozvati se na čl. 17 Ustava. Protiv toga su bili političari jer su se približavali izbori. Kad to nije napravljeno ranije, sad smo dobili ustaljenu praksu i treba ići putem kojim idemo. Odluke moraju biti razumnije i bolje obrazložene, u sličnim situacijama slične. Pandemija je veliko zlo, ali njome treba upravljati na dnevnoj bazi, ne može parlament raspravljati o svakoj mjeri danima i tjednima', rekao je Nobilo, koji smatra da 'ovom virusu treba pristupiti kao što smo pristupili problemu rata'. 'Nije dobro ovo što se događa u političkom prostoru jer stvaramo lošu, predrevolucionarnu situaciju', ocijenio je.

O bojazni iz Mosta, da će referendum biti ukraden, rekao je: 'Nisam protiv toga, ni ja ne vjerujem HDZ-u. Oni su dobili ogroman broj potpisa i zaslužili su da procedura bude striktno u skladu s Ustavom i zakonom. Ako postoji sumnja, treba je odagnati. Bilo bi najbolje da parlament imenuje neko tijelo koje će brinuti o tome'. Iz svega što je dosad vidio, istaknuo je Nobilo, to ne može proći na Ustavnom sudu.