u mreži prvog

Koji su daljnji politički potezi oko Stožera? Sandra Benčić: Treba imenovati povjerenstvo koje bi nadziralo pregledavanje potpisa

22.12.2021 u 09:26

Bionic
Reading

O odluci Ustavnoga suda, prema kojoj su covid potvrde u zdravstvu i socijalnom sektoru opravdane i nediskriminirajuće i prema kojoj će nacionalni Stožer za civilnu zaštitu svaku iduću mjeru morati obrazložiti i objasniti javnosti, u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' raspravljali su Sandra Benčić iz platforme Možemo!, potpredsjednik SDP-ovog Zdravstvenog savjeta Branko Kolarić, Dražen Bošnjaković iz HDZ-a i Nikola Grmoja iz Mosta

'Ustavni sud ponovio je svoj stav da nije nadležan, dakle proglasio se nenadležnim da odlučuje o tome hoće li se odluke o ograničavanju ljudskih prava donositi po članku 16. ili po članku 17., prepustivši to saborskoj većini, istoj onoj većini koja tvori vlade. A to je osnova našeg zahtjeva koji smo podnijeli za ocjenu ustavnosti covid potvrda u javnim službama', rekla je Sandra Benčić 'U mreži Prvog'.

Dodala je kako je tako dopušteno Vladi da sama uređuje i ograničavanja pitanja ljudskih prava. Naglasila je da je po njoj izrazito veliko narušavanje načela vladavine prava i to je nešto o čemu je potrebna dulja javna diskusija. Rekla je kako je ipak dobro to što se jučer naglasilo da postoji razlika u razmjernosti i nužnosti uvođenja covid potvrda u zdravstvu i socijalnom sektoru te onoga o čemu će se odlučivati, a to je opća obaveza uvođenja covid potvrda u javni sektor.

Kolarić: Nema zapisnika ni o odlukama Znanstvenog vijeća

Branko Kolarić rekao je da su covid potvrde zamjena, jer u Hrvatskoj nema obaveznog cijepljenja, te da osiguravaju smanjenje rizika obolijevanja za one osobe koje nisu cijepljene. 'One imaju smisla u smanjivanju epidemiološkog rizika. Ono što je Ustavni sud rekao, to kako treba obrazložiti odluke o covid potvrdama, apsolutno treba, jer u cijeloj ovoj krizi imamo donošenje odluka bez dokumentacije o tome kako i zašto su donesene. Sigurno ćemo se ovim baviti idućih deset godina gledajući što se događalo', rekao je.

Kolarić je kazao da nema zapisnika ni materijala o odlukama Znanstvenog vijeća, kojem i on bio član, ali i nacionalnog Stožera civilne zaštite. 'A to bi poboljšalo odgovor građana na mjere', dodao je Kolarić, istaknuvši da ima prostora za poboljšanje.

  • +9
Cijepljenje na Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Bošnjaković: Sve korektno obrazložili

Dražen Bošnjaković kazao je da nacionalni Stožer civilne zaštite mora napraviti formalno obrazloženje u kojem će se točno navesti zašto je uvedena neka mjera. Smatra da je odluka Ustavnog suda dobrodošla. Ustavni sud, naglasio je, jučer je sve konkretno obrazložio, da nema diskriminacije što se tiče uvođenja covid potvrda te da se pazilo na najranjivije osobe.

Grmoja: Imali smo dvostruka mjerila

Nikola Grmoja istaknuo je da se odnos snaga u Hrvatskom saboru može promijeniti jedino referendumom za koji je Most prikupljao potpise.

'Želimo promijeniti članak 17. i u njega uvesti epidemiju ili pandemiju i tada će biti nedvojbeno jasno koji članak treba primijeniti u upravljanju ovom krizom, a što se tiče svega ostaloga, sasvim je jasno, a i mi smo o tome govorili, da trebaju postojati nekakve brojke zaraženih ili onoga što se događa u društvu i na temelju toga treba donositi mjere', rekao je Grmoja. Dodao je da se u Hrvatskoj događalo da su se mjere donosile kako je to odgovaralo vladajućima i zato oni i bježe od 2/3 većine. 'Imali smo dvostruka mjerila i dvostruke kriterije, i tu se Stožer kompromitirao', naglasio je.

Istaknuo je da su prikupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma. 'Eliminirat ćemo i duple i nečitke potpise, tako da nema manipulacije', kazao je Grmoja.

Sandra Benčić zaključila je da treba imenovati povjerenstvo koje bi bilo neovisno te bi nadziralo pregledavanje potpisa za raspisivanje referenduma. Rekla je kako bi trebalo izmijeniti i Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave, dodavši da su epidemiološke mjere potrebne, a i covid potvrde, ali treba znati na temelju čega su se donosile neke odluke. Bošnjaković i Kolarić složili su se da bi se moglo napraviti neovisno povjerenstvo za pregledavanja potpisa za raspisivanje referenduma.