NESTAŠICE I U HRVATSKOJ

Ne možete doći do potrebnog lijeka? Evo čega nedostaje u ljekarnama i kome se možete obratiti

18.01.2023 u 13:40

Bionic
Reading

Povodom učestalih medijskih napisa o velikoj nestašici lijekova u Hrvatskoj, iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) poručuju da trenutačno nemaju zabilježenu nijednu kritičnu nestašicu lijeka te su za lijekove u nestašici dostupne zamjenske terapije s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina

Na hrvatskom tržištu u prometu je više od 3500 odobrenih lijekova, a svaki od tih lijekova može se povremeno naći u nestašici, primjerice zbog zastoja u lancima opskrbe lijekovima iz logističkih razloga, kašnjenja u proizvodnji, povećane potražnje i dr., navodi HALMED.

Trenutačno nedostaje pojedinih antibiotika, lijekova za ublažavanje bolova, snižavanje povišenog krvnog tlaka, snižavanje kolesterola, smanjenje tlaka u oku i dr., potvrdili su iz Agencije, uz napomenu da su dostupni zamjenski lijekovi, čime je osigurana opskrba potrebnim terapijama. Nestašice se rješavaju preraspodjelom zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice EU-a, čime su 'dosad uspijevali osigurati kontinuiranu opskrbu potrebnim lijekovima'.

'Naime, ako potrebni lijek nije dostupan na našem tržištu te nema odgovarajuće zamjene, poduzimaju se dodatne mjere kojima se lijek nabavlja za potrebe pacijenta, kao što su nabava lijeka iz druge države članice EU-a ili stavljanje lijeka u promet u stranom pakiranju, uz suglasnost HALMED-a', tumače iz Agencije.

HALMED prikuplja podatke o nestašici lijeka izravno od nositelja odobrenja za stavljanje lijeka u promet, koji o tome moraju bez odgode obavijestiti ne samo Agenciju, već i Ministarstvo zdravstva te HZZO, ukoliko je lijek uvršten na njihovu listu. Također, trebaju navesti okolnosti koje mogu dovesti do poremećaja opskrbe ili nestašice lijeka u Hrvatskoj.

  • +8
Cijepljenje protiv gripe Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Evidencija nestašica objavljuje su u tzv. tablici nestašica i u bazi lijekova HALMED-a, gdje se status lijeka ažurira sa svakim novim saznanjem. Iz Agencije pritom napominju da se promatranjem podataka isključivo iz tablice popisa nestašica potencijalno mogu izvući krivi zaključci; primjerice, u današnjim medijskim objavama, između ostalog, navodi se da je u nestašici lijek Decortin, međutim nestašica je prijavljena za Decortin 5 mg (100 tableta u kutiji), dok je na hrvatskom tržištu dostupan isti proizvod s 20 tableta u kutiji.

Prema medijskim napisima, nedostaje i Klavocina, Neofeona, Ozempica, kapi za nos Flixonase, Augmentina...

Iz Agencije poručuju da se stanje s opskrbom tržišta lijekovima kontinuirano prati te se svi eventualni poremećaji u opskrbi promptno rješavaju. U slučaju nemogućnosti dolaska do pojedinog lijeka, pacijenti se mogu obratiti HALMED-u za informacije i upute o dolasku do lijeka.

'Za svaki lijek za koji se nestašica prijavljuje utvrđuje se dostupnost drugih lijekova za istu namjenu te se, u slučaju potrebe, poduzimaju potrebne mjere osiguravanja opskrbe tržišta', naglašavaju iz HALMED-a.

Unatoč povremenim nestašicama, zakonskim mehanizmima pacijentima su osigurane zamjenske terapije i odgovarajuća opskrba tržišta, konstatira HALMED, dodajući da u odnosu na veće države članice kao što je, primjerice, Njemačka, Hrvatska ima značajno manje potrebe za lijekovima, pa može i jednostavnije premostiti potencijalne nestašice. Također, suradnja i razmjena informacija koje HALMED sustavno provodi s drugim državama članicama pruža mogućnost ranog prepoznavanja poremećaja u opskrbi na razini EU-a te olakšava donošenje plana opskrbe tržišta, osobito s aspekta zamjenske terapije.