POSLJEDNJE UPUTE DIP-a

'Ne kršite izbornu šutnju; Ne fotografirajte listiće'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.09.2016 22:00
  • Objavljeno 10.09.2016 u 21:42
Glasovanje

Glasovanje

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Klun

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić Križanić potvrdila je da je u subotu, prvom od dva dana izborne šutnje pred nedjeljne prijevremene parlamentarne izbore, bilo kršenja te šutnje, približno kao i na izborima u studenom 2015. Također, DIP je opetovano podsjetio birače da na biračkim mjestima ne smiju koristiti mobitele, kao ni fotografirati glasačke listiće

'Korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića nije primjereno i u suprotnosti je s općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka', naglašava DIP.

Povjerenstvo podsjeća da Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor jasno propisuje da je 'birač slobodan objaviti svoje glasačko opredjeljenje' te da 'nitko ne može zahtijevati izjašnjenje birača o njegovom glasačkom opredjeljenju'.

Povjerenstvo posebno upozorava da bi fotografiranje glasačkih listića po nagovoru, prisili ili zbog obećane nagrade moglo podrazumijevati ponašanje suprotno citiranim izbornim načelima i zakonskim odredbama.

Upućuje i na odredbe Kaznenog zakona kojima se propisuje kaznena odgovornost za počinjenje kaznenih djela povrede slobode odlučivanja birača odnosno povrede tajnosti glasovanja.

DIP: Šutnju se kršilo približno kao i lani

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić Križanić potvrdila je da je u subotu, prvom od dva dana izborne šutnje pred nedjeljne prijevremene parlamentarne izbore, bilo kršenja te šutnje, približno kao i na izborima u studenom 2015.

Uglavnom se radilo o slanju SMS poruka građanima i nagovaranju kojem kandidatu dati preferencijalni glas. Građani su se žalili i da su im u 'kasliće' ubacivani izborni letci, ili da su u noći s petka na subotu preko izbornih plakata stavljani drugi plakati

Dan je, dakle, prošao uobičajeno, nije bilo incidentnih situacija, kaže potpredsjednica DIP-a i poziva izborne sudionike da poštuju izbornu šutnja i u nedjelju, na dan izbora.

Birači moraju biti slobodni u svom opredijeljenju za koga će glasovati, treba im omogućiti da na miru odluče o tome, kaže Fabijančić Križanić.

Prvi izborni dan u inozemstvu protekao uredno

Potpredsjednica DIP-a izvijestila je također kako glasovanje u inozemstvu, koje se provodi u subotu i u nedjelju, uredno prolazi, nema incidentnih situacija, ni gužvi na biračkim mjestima.

U BiH, gdje su za izbore otvorena 34 biračka mjesta, do 18 sati izdano je 2.510 potvrda za glasovanje mimo aktivno registriranih, a takvih je u susjednoj državi oko 35.000, ukupno u inozemstvu oko 60.000. Usporedbe radi, u studenom je takvih potvrda ukupno, u dva dana, bilo izdano 3.127.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!