MILANOVIĆ SE ISPRIČAO NACIJI

'Nazvao me ravnatelj SOA-e i rekao da nisam iznio točan podatak'

Bionic
Reading

'Ispričavam se javnosti što nisam rekao točan podatak o zapošljavanju u SOA-i, odnosno što sam rekao da nije bilo zapošljavanja u SOA-i posljednje dvije godine. Naime, nazvao me ravnatelj SOA-e i rekao kako nisam iznio točan podatak i da je bilo zapošljavanja u toj agenciji', rekao je premijer Zoran Milanović u Sisku reagirajući na tvrdnje HDZ-ova zastupnika Gordana Jandrokovića, prenosi Jutarnji list

No, dodao je Milanović kako prenosi Jutarnji.hr: 'To ne mijenja na stvari. Mi smo pokazali i dokazali da radimo pošteno, sukladno zakonima i propisima, a ono što je bilo prije, to je kriminal i rođaštvo.'

Podsjetimo, Gordan Jandroković, član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kazao je danas kako je premijer Zoran Milanović jučer obmanuo javnost kada je rekao da za njegova mandata nitko nije zaposlen u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA).

'Rekao je da oni rade po zakonu i da u SOA-i u protekle dvije i pol godine nitko nije zaposlen i da neće biti sve dok se ne ustroje najstroži kriteriji. Ta izjava nije istinita, radi se o obmanjivanju javnosti. Riječ je o najobičnijoj laži. U SOA-i je u 2012. zaposleno 26 ljudi, a u 2013. petnaest novih ljudi. '

U listopadu 2012., upravljanje Sigurnosno-obavještajnom agencijom preuzeo je Dragan Lozančić koji ima dvostruko državljanstvo (američko i hrvatsko). Američki Hrvat ili hrvatski Amerikanac, iz velike, moćne i svenazočne strane zemlje koja želi znati sve o svima, a svoje tajne skriva na sve moguće načine. U mnogim zemljama nije dopuštena ta vrsta 'dvostruke lojalnosti' kada je riječ o osobito osjetljivim državnim službama pa u Velikoj Britaniji neki stvarni James Bond nikada ne bi mogao nositi neku inozemnu putovnicu.

Lozančića je za funkciju novog šefa tajne službe predložio premijer Milanović, a predsjednik Josipović, iako mu je nalazio zamjerke, govorio je kako je sklon tome da ga potvrdi. Lozančić je američki Hrvat koji se vratio u Hrvatsku 1991., i to preko tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, s čijom je obitelji u prijateljskim odnosima. Zbog te veze, Lozančiću se spočitavalo rigidno desno političko opredjeljenje, dok se s druge strane isticala njegova stručnost i profesionalnost.

Lozančić je nakon dolaska u Hrvatsku dobio službu u Ministarstvu obrane, gdje je ubrzo postao načelnik Odjela za međunarodnu suradnju, potom je bio zamjenik načelnika za obrambenu politiku, a vodio je i MORH-ov odjel multilaterale, što je podrazumijevalo pitanje mira u regiji, kao i programe vezane za NATO pakt. Lozančić je tijekom službe u MORH-u nastavio školovanje pa je stekao i doktorat iz mehanike na Columbia Universityju u New Yorku. Bitan detalj iz njegove biografije govori da je nekoliko godina bio predavač u centru za sigurnosnu politiku George C. Marshall u Garmisch-Partenkirchenu.

Milanovićevo poznanstvo s Lozančićem datira otprije 12 godina, kada je Milanović kao zaposlenik MVP-a bio angažiran na poslovima vezanim za NATO, pisao je Večernji list svojedobno o Lozančićevoj instalaciji za prvog špijuna u Hrvata.