NIKAD NIJE KASNO

Nazi istrage šire se Europom

13.01.2011 u 20:00

Bionic
Reading

Dobra vijest – bivšim nacistima u Europi bilo je vrlo tijesno prošle godine, a bit će im i još tješnje ukoliko ih prije ne stisne laka zemljica. Centar Simon Wiesenthal objavio je godišnje izvješće o pokrenutim sudskim procesima protiv nekadašnjih Hitlerovih poslušnika. Njemačka i Austrija potapšane po ramenu, Skandinavci moraju na popravni

Prema izvještaju centra Simon Wiesenthal (SWC), u prošloj su godini, točnije od travnja 2009. do ožujka 2010, bile provedene 852 istrage protiv nacista iz Drugog svjetskog rata diljem svijeta, za razliku od razdoblja prije kada ih je bilo 706 ili pak 608 u periodu 2007/08

Po prvi puta visoke je ocjene dobilo par drugih zemalja osim SAD-a, ponajprije Njemačka i Austrija. Efraim Zuroff iz jeruzalemskog SWC-a kaže da je osjetljivost prema holokaustu veća nego ranije, da je Njemačka promijenila politiku progona bivših nacista te posljedično zabilježila porast sudskih procesa sa 27 u 2008/09. na 177 u 2009/10. Ukratko, promjena se sastoji u tome da sada ganjaju ne samo časnike njemačke nacionalnosti, već valjda i poljske čistačice i dostavljače hrane koji su se zatekli u krivo vrijeme na krivom mjestu.

Osim Nijemaca, dobre su ocjene pokupili i Austrijanci, broj sudskih slučajeva vezanih za ex-naciste popeo se s pet na 28, premda se još vodi ekstradicijski spor oko Milivoja Ašnera kojeg Hrvatska traži zbog sumnje da je sudjelovao u deportaciji Židova u Požegi 1941-42, a Austrijanci ga ne žele izručiti jer je zaštićen njihovim državljanstvom. Dosad je Austrija uglavnom bila kvalificirana kao jedna od najgorih zemalja na top listi revnosnika u SWC-u. U čitavih 30 godina nije pokrenula nijedan proces.

John Demjanjuk na sudu u Muenchenu

Na ispitu su ove godine pale Norveška, Švedska, Sirija, Australija, Kanada, Estonija, Mađarska, Latvija i Ukrajina. SWC donosi i ovogodišnjih top 10 najtraženijih nacista. Prošlogodišnji laureat John Demjanjuk u međuvremenu je uhapšen i sada mu se sudi u Muenchenu. Prvu mjesto preuzeo je Sador Kepiro, čovjek optužen da je 1942. organizirao ubojstvo 1.250 civila u Novom Sadu.

Keprio je osuđen u Mađarskoj još 1944, ali nikada nije odslužio kaznu. Mađari su poništili stari proces i otvorili novi, a navodni krvolok je optužio Zuroffa za klevetu i pokrenuo protiv njega sudski postupak u Budimpešti prošle godine.

U svojoj nedavnoj knjizi 'Operacija Zadnja šansa' Zuroff je najavio da bi uskoro mogao prestati s godišnjim izvješćima. Sada pak izjavljuje da je promijenio mišljenje s obzirom na novootkriveni entuzijazam nekih europskih država za hvatanje nacističke gerijatrije.

Vjerojatno je pohvalno što centar Simon Wiesenthal pokušava pohvatati par preostalih nazi djedica porazbacanih po svijetu i dovesti ih pred lice pravde pet minuta prije nego im grobari poguraju kolica na odru, no stavljanje zemalja na tezulju pravednosti i rang iste koliko je tko bio marljiv u hvatanju pretpotopnih nacističkih časnika i desetara po logorima, pomalo dobiva konture političkog pritiska i moralističke ucjene. Ne želimo nijednoj žrtvi Holokausta da se zatekne u takvom scenariju.