na 16 stranica

Navaljnijev pravni tim objavio detalje presude o 'ekstremizmu'

23.06.2021 u 19:26

Bionic
Reading

Pravni tim pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog u srijedu je objavio puni tekst presude u kojoj je politička mreža tog ruskog aktivista 9. lipnja proglašena „ekstremističkom“

Presudom, koju su Navaljnijevi odvjetnici proglasili gušenjem njegovih aktivnosti „bez presedana“, njegovim je saveznicima zabranjeno kandidirati se na izborima, a vlastima su dane ovlasti da pritvaraju aktiviste i zamrzavaju njihove bankovne račune.

Navaljni, najveći kritičar Vladimira Putina unutar Rusije, trenutno služi dvije i pol godine dugu kaznu zbog kršenja uvjetne kazne. Njegovo pritvaranje dodatno je pogoršalo odnose između Moskve i zapadnih zemalja, koje pozivaju Rusiju da ga oslobodi.

U 16 stranica dugom dokumentu objašnjava se odluka suda, koja je donesena iza zatvorenih vrata.

Sud je skupinu oko Navaljnija prozvao „ekstremističkom“ zbog toga jer je pozivima na prosvjede „naštetila javnom redu, javnoj sigurnosti i interesu pojedinaca i kompanija“.

Ti su prosvjedi, tvrdi sud, prekršili prava i slobode građana Rusije.

Navaljnijev pravni tim priopćio je kako se u presudi ne nudi dovoljno objašnjenja zbog čega je djelovanje njegovih organizacija „ekstremističko“ jer se navode samo tri primjera prosvjeda, organiziranih 2019. i 2021. godine.

U presudi stoji da je Navaljnijev tim htio potaknuti građanski neposluh, potkopati javnu sigurnost i integritet Ruske Federacije, odnosno nasilno narušiti ustavni poredak.

Putin je prošli tjedan, nakon susreta s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, branio presudu o ekstremizmu, naglasivši da su pobornici disidenta dijelili uputstva kako pripremati Molotovljeve koktele.

Navaljnijevi saveznici odbacili su te tvrdnje, a njegov pravni tim naveo je u srijedu da se Molotovljevi kokteli uopće ne spominju u presudi.

Navaljni je uhićen u siječnju pri povratku u Rusiju, nakon što se gotovo šest mjeseci liječio u Njemačkoj, gdje je završio nakon što je u Rusiji otrovan u kolovozu prošle godine.