11 KANDIDATA U VARAŽDINU

Navala na natječaj za načelnike policijskih uprava

16.08.2012 u 15:56

Bionic
Reading

Nikad veće zanimanje za čelne pozicije u policiji. Na interni oglas za popunjavanje slobodnih radnih mjesta rukovodećih policijskih službenika u MUP-u, odnosno Ravnateljstvu policije i policijskim upravama, javilo se ukupno 123 kandidata. Posebno zanimanje je za čelna mjesta 20 policijskih uprava, što najbolje potvrđuje devet kandidata za načelnika PU međimurske te čak jedanaest za načelnika PU varaždinske!

Nimalo laka zadaća nalazi se pred Povjerenstvom za odabir kandidata za zamjenika glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost, zamjenika glavnog ravnatelja policije za kriminalitet, pomoćnika glavnog ravnatelja policije - načelnika Uprave policije, pomoćnika glavnog ravnatelja policije - načelnika Uprave za granicu, pomoćnika glavnog ravnatelja policije - načelnika Uprave kriminalističke policije te načelnike policijskih uprava.

Za ta slobodna radna mjesta rukovodećih policijskih službenika javilo se ukupno 123 kandidata, od čega najviše za čelna mjesta 20 policijskih uprava. Naime, dok su za mjesta načelnika u nekim policijskim upravama stigle samo po dvije-tri prijave, za načelnika PU međimurske pristiglo je devet prijava, a za načelnika PU varaždinske čak jedanaest! Više zanimanja pokazano je jedino za čelno mjesto uprave policije u većim gradskim središtima kao što je Zagreb.

Dobar dio kandidata za načelnika policijskih uprava tamo je već i zaposlen, kao što je slučaj u PU međimurskoj i PU varaždinskoj. Od jedanaest kandidata za načelnika PU varaždinske najmanje pet tamo i radi. Iako su kandidature tajne, na temelju MUP-ove liste kandidata koji će idućeg utorka ići na testiranje može se zaključiti da su se za mjesto prvog varaždinskog policajca vrlo vjerojatno javili načelnik Policijske postaje Varaždin Darko Blaži, zamjenik načelnika PU varaždinske Siniša Brkinjač, načelnik Odjela policije PU varaždinske Ivan Golubić, načelnik Odjela za zajedničke i opće poslove PU varaždinske Božidar Kocijan te aktualni načelnik PU varaždinske Rade Sitar.

Na listi kandidata za testiranje iz PU varaždinske još je Darko Jurčec, načelnik krim policije PU varaždinske, koji bi također mogao biti kandidat za načelnika, ali isto tako i za neko od mjesta u Zagrebu, gdje je već radio, ali se vratio. Na listi kandidata za testiranje nalazi se i Dražen Vitez, bivši načelnik PU varaždinske, koji se gotovo sigurno natječe za neko od mjesta u Zagrebu, gdje se već nekoliko godina uspješno nosi s nimalo lakim zadaćama.

Budući da su se kandidati mogli natjecati za više mjesta, pa se tako jedan kandidat teoretski mogao prijaviti za načelnika u svih 20 policijskih uprava, pred povjerenstvom je uistinu zahtjevan zadatak. Posebno zahtjevan, ali i znakovit bit će ishod natječaja u sredinama kao što je Varaždinska županija, u kojoj se proteklih godina na području kriminaliteta napravilo više nego ranije, ali se stekao dojam da se išlo selektivno i ne uvijek principijelno. Je li takav dojam opravdan ili ne, trebao bi pokazati ishod sudskih postupaka, ukoliko do (nekih od) njih uopće dođe.