ZRAČNI NAPAD

NATO-ve snage ubile deset Gaddafijevih boraca

02.04.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Pobunjenici koji se bore s Gaddafijevim pristašama na istoku Libije u subotu su ponovo napredovali i tvrde da kontroliraju naftom bogatu Bregu, ali novinari agencije France Presse nisu mogli potvrditi tu informaciju u subotu oko podneva. Najmanje deset libijskih ustanika poginulo je u petak u zračnom napadu koalicijskih snaga kod grada Brege, objavili su u subotu libijski ustanici

Na cesti koja vodi prema Novoj Bregi, prigradskom naselju istočno od Brege (800 km istočno od Tripolija), novinari AFP-a vidjeli su spaljena trupla najmanje sedmorice boraca progadafijevih snaga. Uz njih su prevrnuti ležali deseci spaljenih terenskih vozila libijske vojske, svjedočeći o žestini sukoba na tom području.

Reutersov novinar javlja da su se Gaddafijevi borci uspjeli ubaciti među pobunjenike i zapucati topovima na zrakoplove zapadnih zemalja koji su nadlijetali Bregu. Zrakoplovi su uzvratili vatru, ali su pogodili pounjenike i ubili najmanje 10 boraca, prenosi britanska agencija.

Čini se da su se sukobi smirili u subotu prijepodne u okolici Brege, gdje se mogla čuti samo buka NATO-vih zakoplova koji su nadlijetali to mjesto, rekao je novinar. U Bregi se već nekoliko dana vode žestoke bitke i ondje je crta bojišnice između režimskih snaga i pobunjenika koji su se morali povući prema Adždabiji, u smjeru istoka.

Najmanje deset libijskih ustanika poginulo je u petak u zračnom napadu koalicijskih snaga kod grada Brege, objavili su u subotu libijski ustanici.

Reutersov dopisnik prenosi da se olupine najmanje četiri vozila, među kojima je i vozilo hitne pomoći, nalaze uz cestu na istočnom ulazu u taj grad, a muškarci mole uz svježe iskopane grobove.

'Gaddafijevi borci prikrali su se među pobunjenike i zapucali u zrak. Nakon toga stigle su snage NATO-a i bombardirale ih', rekao je pobunjenik Mustafa Ali Omar

Ustanici tvrde da su nakon tri dana žestokih borbi uspjeli ponovo osvojiti Bregu, ali zasad nema neovisne potvrde te informacije.

U subotu prijepodne nije bilo informacija iz neovisnog izvora koje bi potvrdile da je cijela Brega u rukama pobunjenika.

Borba za Bregu