NAPAD NA GADAFIJA

NATO po prvi put koristio vojne helikoptere

04.06.2011 u 11:34

Bionic
Reading

NATO je u subotu priopćio da je prvi put u Libiji upotrijebio borbene helikoptere za napad na vojna vozila, opremu i snage pukovnika Moamera Gadafija

'Borbeni helikopteri pod NATO-ovim zapovjedništvom prvi put su upotrijebljeni 4. lipnja u vojnim operacijama iznad Libije, u okviru operacije 'Ujedinjeni zaštitnik'', priopćio je Sjevernoatlantski savez u priopćenju objavljenom u noći na subotu.

'Na meti napada bili su vojna vozila, vojna oprema i snage režima Moamera Gadafija', dodaje se u priopćenju, u kojemu se ne navodi mjesto napada.

Britanski helikopteri tipa Apache sudjelovali su u tim zračnim napadima, izvijestilo je u Londonu britansko ministarstvo obrane. 'Potvrđujemo' da su u napadima korišteni Apachei, rekla je kratko glasnogovornica, ne navodeći pojedinosti o njihovu broju i o metama napada.

London koji od 19. ožujka sudjeluje u operacijama međunarodne koalicije u Libiji, objavio je koncem svibnja da je s broda Ocean, nosača helikoptera stacioniranog ispred sjevernoafričke obale, poslao na zadatak četiri svoja borbena helikoptera.

'Uspjeh' te operacije 'pokazuje jedinstvene mogućnosti uporabe borbenih helikoptera', ocijenio je u priopćenju general Charles Bouchard, glavni zapovjednik NATO-ove operacije u Libiji.

'Nastavit ćemo s njihovom uporabom kada i gdje to bude nužno, s istom točnošću kakvom smo to činili u svim našim dosadašnjim misijama', rekao je kanadski časnik koji zapovijeda operacijom 'Ujedinjeni zaštitnik'.

Cilj je 'pojačati pritisak na Gadafijeve snage', dodaje savez.