RUSIJA I ZAPAD RAME UZ RAME

NATO na Crvenom trgu

06.05.2010 u 15:20

Bionic
Reading

Vojnici NATO-a prvi će put defilirati na Crvenom trgu u nedjelju u Moskvi prigodom 65. obljetnice pobjede nad nacističkom Njemačkom uz veliku pompu na najvećoj vojnoj paradi od raspada Sovjetskog Saveza.

Dvadesetak šefova država i vlada, među kojima Hu Jintao, Nicolas Sarkozy i Angela Merkel, očekuje se na mimohodu dostojnom SSSR-a sa starim sovjetskim tenkovima T-34, usavršenim raketama i bezbrojnim topništvom.

Deset tisuća vojnika proći će Crvenim trgom kao i tisuću vojnika iz 13 zemalja, primjerice Francuske, Velike Britanije, Poljske i SAD-a, što predstavlja premijeru za te zemlje članice Atlantskog saveza, koji Rusija smatra najvećom prijetnjom svojoj sigurnosti.

'Naš narod je dobio najokrutniji rat 20. stoljeća, spasio svoju zemlju i Europu od fašizma, i svima osigurao budućnost', izjavio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Ta je pobjeda 'glavni simbol, temelj ruskog nacionalnog identiteta', objasnio je direktor Ruskog instituta za ispitivanje mnijenja Lev Gudkov. Dok broj veterana tog rata opada iz godine u godinu, važnost proslave 'velike pobjede' sve više raste.

Obljetnica će se proslaviti u brojnim ruskim gradovima kao i svake godine 9. svibnja, kad je službeno završen rat između SSSR-a i Njemačke u kojem je, prema podacima ruskih vlasti, smrtno stradalo 26,6 milijuna Sovjeta.