sve glasniji alarmi

Uznemirujuće upozorenje: NATO ima 2-3 godine da se pripremi za ruski napad na Savez

04.06.2024 u 10:28

Bionic
Reading

NATO ima dvije do tri godine da se pripremi za ruski napad na savez, upozorio je norveški šef obrane Eirik Kristoffersen

NATO ima dvije do tri godine da se pripremi za ruski napad na savez, upozorio je norveški šef obrane u razgovoru za Bloomberg. Raspravljajući o sposobnosti Rusije da obnovi svoje snage tijekom vođenja rata u Ukrajini, general Eirik Kristoffersen je rekao:

“Bit će potrebno neko vrijeme, što nam sada daje prozor za sljedeće dvije do tri godine da obnovimo svoje snage, da obnovimo naše zalihe dok podržavamo Ukrajinu”.

Vremenski okvir generala Kristoffersena niži je od prethodnih procjena. U siječnju je njemački ministar obrane upozorio da bi Rusija mogla napasti NATO za pet do osam godina.

Sve strašnija upozorenja zapadnih čelnika

Govoreći u Oslu, Kristoffersen je također ukazao na izjavu Vladimira Putina da Rusija ne želi rat s NATO-om. NATO ima samo dvije do tri godine za pripremu prije nego što Rusija ponovno stekne svoju sposobnost da pokrene konvencionalni napad na savez, izvijestio je Bloomberg 3. lipnja, citirajući generala Eirika Kristoffersena, norveškog vrhovnog generala.

Kristoffersenovi komentari bili su najnoviji u nizu sve strašnijih upozorenja zapadnih čelnika i dužnosnika obrane o prijetnji koja proizlazi iz Rusije i trenutačne nespremnosti Europe.

"U jednom trenutku netko je rekao da će trebati 10 godina (prije nego što Rusija obnovi svoj ofenzivni kapacitet), ali mislim da smo se vratili na manje od 10 godina zbog industrijske baze koja sada radi u Rusiji", rekao je Kristoffersen.

"Bit će potrebno neko vrijeme, što nam sada daje prozor za sljedeće dvije do tri godine da obnovimo naše snage, da obnovimo naše zalihe u isto vrijeme dok podupiremo Ukrajinu."

Za razliku od svojih nordijskih susjeda Švedske i Finske, Norveška je članica NATO-a od osnivanja saveza 1949. godine.

Norveška povećala ulaganja u obranu

Norveška je povećala svoje izdatke za obranu od početka ruskog rata u Ukrajini i ima za cilj dostići prag od 2% BDP-a 2024., s daljnjim povećanjem od 2,7% BDP-a do 2030.

"Sada vidim prozor u kojem možemo ispuniti zahtjeve koje je NATO dogovorio, novu zapovjednu strukturu, nove strukture snaga, nove regionalne planove", rekao je Kristoffersen. "Dakle, te planove i te odluke možemo sadržajno ispuniti u sljedećim godinama, ali moramo ubrzati. Moramo to učiniti za dvije do tri godine kako bismo bili sigurni da smo spremni za sve što se može dogoditi."

Prema Institutu za svjetsku ekonomiju iz Kiela (IfW Kiel), koji prati međunarodnu pomoć Ukrajini, Norveška je Ukrajini dodijelila više od 2 milijarde dolara od veljače 2024.

Norveška i Ukrajina također su potpisale bilateralni sigurnosni sporazum u svibnju, koji uključuje obećanje da će Ukrajini pružiti najmanje 1,3 milijarde dolara vojne pomoći 2024. godine.