VIŠESTRUKI ZRAČNI UDARI

NATO bombardira Gadafijev stožer kod Tripolija

19.04.2011 u 15:06

Bionic
Reading

Zrakoplovi NATO-a započeli su u utorak zračni napad na libijski glavni grad Tripoli i rodni grad Moamara Gadafija Sirt, objavila je državna televizija, a zapovjedništvo NATO-a potvrdilo je da su savezničke snage napale Gadafijev stožer

U Bruxellesu NATO je objavio da su saveznički zrakoplovi napali stožer libijskih snaga pod zapovjedništvom Gadafija uključujući zapovjedništvo brigade južno od Tripolija.

Libijski televizijski program Al Džamahirija objavio je da su 'gradovi Tripoli i Sirt mete bombardiranja križarske kolonijalne agresije tijekom ranih jutarnjih sati u utorak'. Svjedoci su Reutersu u Tripoliju kazali da nisu čuli nikakvih eksplozija u glavnom gradu. Državna televizija tvrdi da je NATO također bombardirao područje al-Habre i al-Azizijaha.

Po priopćenju NATO-a višestruki zračni udari u ponedjeljak navečer bili su usmjereni na komunikacijsku infrastrukturu i sjedište Gadafijeve 32 brigade 10 kilometara južno od Tripolija. 'NATO će nastaviti sa svojom kampanjom kako bi oslabio Gadafijev režim koji je uključen u napade na civile', kazao je zapovjednik snaga NATO-a general Charles Bouchard u priopćenju.

CNT: Gadafi će otići 'samo silom'

Pukovnik Moamer Gadafi samo će 'silom' napustiti Libiju, izjavio je u utorak predsjednik libijskog pobunjeničkog Nacionalnog vijeća za tranziciju (CNT) Mustafa Abdeljalil, koji se nalazi u posjetu Rimu.

Gadafi 'nikad neće otići s vlasti, osim silom', kazao je Abdeljalil novinarima u sjedištu Talijanske katoličke zajednice Sant Egidio, poznate po posredničkim akcijama u Africi. Italija, nekadašnja kolonijalna sila u Libiji i bivša saveznica Gadafijevog režima, zagovarala je Gadafijev dobrovoljni odlazak s vlasti kako bi se sukob riješio političkim sredstvima.

Abdeljalil je pred novinarima također poručio dužnosnicima Francuske, Katara i Italije, triju zemalja koje su priznale CNT kao legitimnog sugovornika u Libiji, da 'neće požaliti'. U Kairu se u utorak glede Libije oglasila i šefica europske diplomacije Catherine Ashton, koja je kazala da je 'stajalište EU-a sasvim jasno'. 'Gadafi se smjesta mora povući', rekla je Ashton.

U Italiju iz Libije stigao brod sa 760 imigranata

Brod sa 760 imigranata, većinom iz subsaharske Afrike, u utorak je iz Libije stigao na talijanski otok Lampedusu, rekle su vlasti. Organizacija Liječnici bez granica (MSF) u izjavi je priopćila da je većina pristiglih u utorak teško izmučena trodnevnim putovanjem. Među 760 pristiglih 63 su žene, mnoge trudne, i sedmero djece.

'Imigranti, velikom većinom iz subsaharske Afrike, imaju simptome hipotermije, šoka i teške iscrpljenosti zbog uvjeta putovanja', rekla je organizacija. Toliki broj imigranata na jednom brodu jedan je od najvećih koji je pristigao na mali otok između Sicilije i Tunisa koji se našao u središtu useljeničke krize pokrenute nemirima na sjeveru Afrike. Oko 25.000 ilegalnih useljenika, većinom iz Tunisa, stiglo je na Lampedusu i druge otoke od početka godine kada se granica prestala strogo nadzirati uslijed stanja na sjeveru Afrike.