MASAKR NAD CIVILIMA U AFGANISTANU

NATO bomba ubila šestero djece i njihove roditelje

27.05.2012 u 09:56

Bionic
Reading

Osmeročlana obitelj poginula je u zračnom napadu snaga NATO-a u Afganistanu. Majka, otac i njihovo šestero djece stradali su u napadu na selo Suri Khail u okrugu Gurda Saria, javlja BBC

Iz NATO-a je potvrđeno kako se istražuju događaji u Suri Khailu, a glasnogovornik provincije Paktia u kojoj se nalazi okrug Gurda Saria naglasio je kako članovi ubijene obitelji nisu bili povezani s talibanima kao niti s jednom drugom terorističkom organizacijom.

Nešto ranije međunarodne snage su izvijestile kako su u subotu četiri vojnika NATO-a poginula u bombaškim napadima u Afganistanu.

Vojnici su ubijeni u subotu u odvojenim napadima s podmetnutim eksplozivnim napravama, navodi se u priopćenju. ISAF, kao što je uobičajeno, ne navodi okolnosti napada niti nacionalnost ubijenih vojnika.

S tim je napadima broj vojnika NATO-a poginulih u Afganistanu u ovoj godini povećan na 169, odnosno na 3.016 od početka intervencije 2001., prema izračunu AFP-a koji se temelji na podacima internetske stranice icasualties.org.

Deset godina nakon dolaska međunarodne koalicije, koji danas broji 130.000 vojnika, protuvladini pobunjenici koje predvode talibani nastavljaju voditi krvavi gerilski rat u Afganistanu, uglavnom u južnim i istočnim dijelovima zemlje.
NATO planira prebaciti odgovornost za sigurnosne operacije afganistanskim snagama u 2013. godini, te do kraja 2014. završiti misiju podrške afganistanskoj vojsci.