zgrada oštećena

Sabor zasjeda u zgradi Ine, Pernar opet širio teorije o vitaminu C, Mrsić ga oprao: Ne slušajte lažne proroke

25.03.2020 u 09:37

Bionic
Reading

Sjednica Hrvatskog sabora nastavljena je u srijedu ujutro na adresi Šubićeva 29 u Zagrebu, u staroj Ininoj zgradi u kojoj se danas nalazi sjedište Državnog inspektorata jer je ona na Gornjem gradu oštećena u potresu koji je u nedjelju pogodio Zagreb

U skladu s preporukama o socijalnom distanciranju, stolice zastupnika odmaknute su na propisanu udaljenost zbog epidemije koronavirusa koja hara zemljom. Zbog zaraze su uvedena i posebna pravila rada.

Zastupnici poštuju stroge mjere zaštite od zaraze koronavirusa, raspršeni su po dvorani u kojoj su samo stolice, nema stolova. Jandroković podsjeća da u dvorani mogu biti maksimalno po dva predstavnika svakog od 14 zastupničkih klubova.

Kad dođe do glasanja, odvijat će se na način da će 50 zastupnika biti u prvoj, isto toliko u drugoj, pa u trećoj skupini, najavio je. Zastupnike je zamolio za odgovornost i ozbiljnost.

Htio bih da pokažemo da Hrvatski sabor može kvalitetno i odgovorno odigrati svoju ulogu, naša je glavna zadaća donošenje zakona, rekao je predsjednik Sabora zastupnicima.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na početku je kazao kako su bili primorani napustiti zgradu Sabora na Markovu trgu zbog potresa koji je pogodio Zagreb u nedjelju. Nada se da će im na novoj lokaciji biti dobro i da će moći raditi na korist građana i domovine. Zasjedanje je započelo minutom šutnje za djevojčicu Anamariju, stradalu u potresu.

'Neka joj je laka hrvatska zemlja', poručio je Jandroković.

Rad je počeo slobodnim govorima.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je da se kuće stradalih u potresu moraju obnoviti. Bernardić smatra da u Hrvatskoj ima premalo testiranja na koronavirus te da su rigorozne mjere došle prekasno. 'Ne treba se štedjeti na testovima i medicinskom materijalu', poručio je Bernardić, dodavši da šalju paket zakona za spas gospodarstva u proceduru.

Nakon Bernardića za govornicu je stao Ivan Pernar iz Stranke Ivana Pernara te je kazao da su ga prozivali nekakvim šamanom i nadriliječnikom jer je preporučivao vitamin C. Sada tvrdi da u SAD-u liječe koronavirus vitaminom C, a naveo je da je to pomoglo i u Kini. Citirao je izvjesnog doktora Webera koji navodno tvrdi da vitamin C nije seksi jer nema fensi ime. 'Pokazalo se da vitamin C djeluje', poručuje Pernar. Nije se propustio obrušiti na Vladu i premijera Andreja Plenkovića, za koje tvrdi da su nesposobni i da će državu odvesti u propast.

Vlaho Orepić iz Nove politike kritizirao je gospodarsku politiku Vlade u trenutnoj krizi. 'Na tržnicama je trebalo napraviti reda, a ne zatvoriti ih', smatra Orepić. Potom je govorila Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a te također smatra da će najveće žrtve krize biti gospodarstvenici.

  • +4
Sjednica Sabora u zgradi Ine Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Najbolje je da nitko ništa ne mora platiti, a svi ovi koji rade, policija, zdravstvo i vatrogasci, njih će platiti dragi Bog jer zaboravljamo kako funkcionira državni proračun', istaknuo je Stjepan Čuraj iz HNS-a. Obrušio se na one koji tvrde da bi svi trebali na minimalac i smatra da se radi o čistom populizmu. Čuraj favorizira racionalan pristup.

Mirando Mrsić iz Demokrata kazao je da su Pernarove riječi pljuska svim zdravstvenim djelatnicima koji se nalaze na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa. 'Nema nikakvih dokaza da vitamin C liječi koronavirus, ne slušajte šarlatane! Nažalost, Pernaru ja kao hematolog ne mogu pomoći, ali možda netko drugi od kolega ovdje može', kazao je Mrsić.

Za govornicu je tada stao Božo Petrov iz Mosta, a koji smatra da je ovo situacija u kojoj bi se mogao napraviti veliki preokret, da postanemo izvozno orijentirana zemlja. 'Ne trebamo biti zemlja ovisna o jednoj djelatnosti koja se brine hoće li netko kihnuti', kazao je Petrov i dodao da se trebaju donijeti dugoročne mjere.

Branko Bačić iz HDZ-a izrazio je zahvalnost i dubok naklon svim liječnicima i medicinskim sestrama koji se danonoćno brinu o oboljelima. I on je Pernara nazvao lažnim prorokom i mesijom koji šalje lažne poruke građanima o tome kako je lako riješiti ovu krizu. 'Uvažavajmo znanost i struku jer je to najbolji način da izađemo iz ove situacije', poručio je. Za gospodarske mjere koje je donijela Vlada smatra da su dobre.

Na dnevnom redu Sabora je Konačni prijedlog zakona o dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama koji ide po hitnom postupku, a kojim si vlast želi omogućiti praćenje osoba u samoizolaciji putem GSM signala.

Sabor oštećen u potresu Izvor: Hrvatski sabor / Autor: N. N.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković objavio je u ponedjeljak da će Sabor, umjesto u prvotno planiranoj zagrebačkoj Gradskoj skupštini, zasjedati u staroj zgradi Ine u Šubićevoj, a koja za Hrvatsku ima povijesno značenje.

I aktualna situacija i atmosfera dosta podsjećaju na ratno vrijeme otprije 30 godina.

U podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici Sabor je 8. listopada 1991., dan nakon što su zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore, a zastupnici se morali izmjestiti zbog sigurnosti, donio povijesnu odluku o razdruživanju svih odnosa s Jugoslavijom. Prošle godine, 8. listopada, posljednji put proslavljen je kao Dan neovisnosti jer je Vlada u međuvremenu promijenila Zakon o državnim blagdanima.