BANDIĆEVA PANDORINA KUTIJA

Naselje Sopnica-Jelkovec izgrađeno je nezakonito!

09.12.2011 u 13:12

Bionic
Reading

Portal Zagrebancija.com posjeduje mišljenja Ministarstva graditeljstva poslanog Gradskoj skupštini i Državnog odvjetništva u vezi s aferom GUP u kojoj je potezom pera pod krinkom ispravaka rađena izmjena GUP-a mimo zakona i propisa te detaljnog inspekcijskog nadzora Urbanističke inspekcije

U ovom nalazu, piše Zagrebancija, na 28 stranica stoji kako su Generalni urbanistički plan, Generalni urbanistički plan Sesvete i 26 urbanističkih planova u razdoblju od 2006. do 2009. godine ispravljani 47 puta kroz 241 točku. Od toga su pod krinkom tehničke greške prostorni planovi nezakonito izmijenjeni 46 puta kroz 203 točke. U ovih 46 slučajeva trebala se raditi izmjena prostornog plana na način da je o njima raspravljala i odlučivala Gradska skupština.

U 45 slučaja u nalazu Urbanističke inspekcije je napisano da su ispravci zapravo izmjena i dopuna prostornog plana dok je u samo jednom slučaju napisano da se ispravkom nezakonito(!) promijenio prostorni plan. Taj jedan, jedini slučaj je slučaj naselja Sopnica-Jelkovec.

To naselje je Milan Bandić izgradio 2008. godine da bi se osigurala prodaja i najam najjeftinijih stanova u Zagrebu i da bi se zbrinuli socijalni slučajevi u Zagreb.

'Uvođenje novih odredbi i dopuna formulacija u odredbama Odluke te izmjene u kartografskim prikazima Elaborata Plana, temeljem odredbe članka 77. Zakona, kojom je propisano da detaljni plan uređenja detaljno razrađuje, između ostalog, uvjete za gradnju i uređenje pojedinih zahvata u prostoru, osobito u odnosu na njihovu namjenu, položaj, veličinu, opće smjernice odlikovanja i način priključivanja na komunalnu infrastrukturu, provodi se u postupku izmjene i dopune tog plana', piše u Obrazloženju nalaza Urbanističke inspekcije da su ispravci rađeni nezakonito!

U nalazu stoji da se ispravkom zapravo omogućilo sprečavanje postojanja potrebnih antenskih stupova, ambulante, mijenjale namjene građevina i, kao najvažnije - omogućilo slobodno nadopunjavanje drugih građevina i sadržaja javne i društvene namjene!

'Ovo je skandalozno i šokantno. Ovo je takav problem ostavljen našoj vladi da je to nevjerojatno. Što bismo mi sada trebali, i to naselje porušiti? Morat ćemo legalizirati sve izgrađene objekte koji su se našli pod ovom aferom GUP. No, isto tako DORH mora, ali mora ovu istragu završiti što prije jer ovo je nevjerojatno', rekao za Zagrebanciju sugovornik iz SDP-a koji se razumije u ovu tematiku.