STOP CENZURI

NASA-ini znanstvenici protiv Trumpovih 'alternativnih činjenica'

26.01.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Sve je više američkih znanstvenika koji su nezadovoljni pseudoznanstvenim stavovima novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa te su odlučili masovno otvarati alternativne profile na društvenim mrežama budući da su državne agencije u kojima rade na Trumpov poticaj počele zabranjivati objavljivati istine, poput one o globalnom zatopljenju koje 45. predsjednik SAD-a smatra lažima

U otporu protiv neznanja i cenzure američkim znanstvenicima ovih dana pridružili su se i kolege iz američke Svemirske agencijeNASA. Još uvijek nepoznata osoba, naime, otvorila je alternativni NASA-in profil na Twitteru naziva @rogueNASA koji, kako piše portal US Uncut, prati već 320.000 sljedbenika.

Iako se još pouzdano ne zna tko stoji iza tog profila koji iz minute u minutu prati sve više ljudi, spomenuti portal ističe kako iza ove diverzije stoji zaposlenik NASA-e ili više njih koji su osupnuti novim pravilima o cenzuriranju znanstvenog materijala američkoj javnosti.

Na taj način želi se pokazati otpor Trumpovim stavovima koji je u više navrata istaknuo kako je globalno zagrijavanje prevara, čime je otvoreno pitanje budućnosti Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i u kojoj će mjeri službeni Washington biti uključen u njegovu primjenu.


Novootvoreni profil nudi niz savjeta sljedbenicima kako objavljivati materijale koji bi odsad trebali ostati u zapećku te sve podatke o najavljenom prosvjednom maršu znanstvenika na američku prijestolnicu.