KRVAVI RAT U MEKSIKU

Narko kriminalci izmasakrirali 12 policajaca

15.07.2009 u 14:15

Bionic
Reading

Masakrirani leševi dvanaest policijskih agenata (jedanaest muškaraca i jedna žena) koji su istraživali organizirani kriminal, pronađeni su u ponedjeljak uz autocestu u meksičkoj saveznoj državi Michoacan. Narko kartel La Familia je optužen za taj strašan zločin, kao i za nekoliko sličnih koji su se dogodili posljednjih dana

Riječ je najkrvavijem napadu na savezne agente otkad je predsjednik Felipe Calderon započeo rat protiv narko kartela. Klan La Familia, koji vlasti optužuju da je ubio agente van dužnosti, poznat je kao izrazito okrutan i nasilan.

Nasilje u regiji Michoacan je izbilo nakon što je u subotu uhićen Arnoldo Rueda Medina, kojeg vlasti smatraju visoko rangiranim operativcem La Familie i tijesno povezanim s njezinim utemeljiteljem Nazariom Morenom Gonzalezom.

Plaćenici su otad u konstantnom ratu s vladinim snagama. U subotu je tako ubijeno pet policajaca. Zatim je, u ponedjeljak navečer, otvorena vatra na konvoj savezne policije u lučkom gradu Lazaro Cardenas, u kojoj je ranjeno najmanje šest policajaca.

Više od 11.000 ljudi stradalo je u sukobima otkad je predsjednik Calderon 2006. krenuo u rat s narko kartelima.

'Ne možemo i ne smijemo odstupiti ni milimetra kad su narko-karteli u pitanju', poručio je Calderon. Za razliku od svog predsjednika, Meksikanci su skeptični. Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja više od polovice ispitanika smatra da vlada gubi rat protiv narko bandi. Naime, samo 28 posto ispitanih Meksikanca smatra da će vladajući pobijediti.