VENEZUELA - FRANCUSKA

Narednici uhićeni zbog šverca 1,3 tone kokaina

23.09.2013 u 08:47

Bionic
Reading

Venecuelanske vlasti uhitile su trojicu dužnosnika Nacionalne garde zbog navodne umješanosti u krijumčaranje 1,3 tone kokaina, zapljenjenog nedavno u zrakoplovu Air Francea koji je iz Caracasa letio za Pariz, izvijestio je u nedjelju državni tužitelj.

Kokain, čija je vrijednost procjenjena na čak dvjesto milijuna eura, zaplijenjen je u vrijeme dok Washington ponovno optužuje Venezuelu da se ne bori dovoljno protiv trgovine kokaina iz susjedne Kolumbije.

Venecuelansko državno odvjetništvo kazneno će tereti dvojicu narednika i natporučnika, rekao je državni odvjetnik, ne otkrivajući pojedinosti na kojima će se temeljiti optužnica. Dodao je da su u Francuskoj uhićena trojica Talijana i trojica Britanaca.

Droga je bila skrivena u prtljazi koja nije pripadala ni jednom putniku na letu do zračene luke Charles de Gaulle.

Francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls procijenio je vrijednost droge na 50 milijuna eura, no preprodajom na crnom tržištu njezina vrijednost dosiže 200 milijuna eura.

Valls je u subotu navečer u gradiću Nanterreu, blizu Pariza, čestitao istražiteljima na toj zapljeni, najvećoj ikad ostvarenoj u kontinentalnoj Francuskoj. Drogu je zaplijenila francuska policija u suradnji sa španjolskom, britanskom i nizozemskom policijom.

Francuske vlasti objavile su da su drogu pronašle ranije ovog mjeseca, a pojedinosti o zaplijeni objavljeni su ovog vikenda. Venecuelanske vlasti objavile su da je droga zaplijenjena u petak, 20. rujna.

Kompanija Air France priopćila je da još pokušavaju ustanoviti kako je droga unesena u zrakoplov, te da su poduzete mjere kako bi se poboljšala kontrola prtljage i robe na izlazu iz određenih "osjetljivih" destinacija.

Sjedinjene Države više od desetljeća upozoravaju Venezuelu da zatvara oči pred krijumčarenjem droga. Bijela kuća je ovog mjeseca u godišnjem izvješću navela da Venezuela, uz Boliviju i Mjanmar, nije učinila značajne napore tijekom proteklih 12 mjeseci kako bi ispunila obveze preuzete međunarodnim sporazumom o suzbijanju zlouporabe droga.

Predsjednik Nicolas Maduro, koji je pobijedio na izborima u travnju nakon smrti Huga Chaveza, te je kritike nazvao politički motiviranom kampanjom. Kaže da je zapravo suradnja u borbi protiv droga poboljšana 2005. kada je Chavez izbacio iz zemlje američke agente za suzbijanje narkotika.