BIZNIS CVATE

Napustio Wall Street zbog marihuane

29.08.2012 u 14:55

Bionic
Reading

Nakon desetljeća provedenog u investicijskom bankarstvu, Amerikanac Derek Peterson shvatio je da njegov prijatelj od laboratorija u kojemu legalno uzgaja marihuanu za medicinske svrhe zarađuje mnogo više. Krajem 2009., čista zarada iznosila je nevjerojatnih 18 milijuna dolara, daleko više od Petersonovih 400.000 dolara godišnje Morgan Stanleyju

'To mjesto veličine Starbucksa svakodnevno je pohodilo oko 900 pacijenata. Ja sam se bavio financijama, počeo sam istraživati proizvode koji bi mogli koristiti toj industriji', kazao je Peterson.

Uz redovni posao na Wall Streetu, u svibnju 2010. osnovao je tvrtku GrowOp Technology, koja se bavi prodajom po sistemu 'ključ u ruke' mobilnih prikolica potpuno opremljenih za proizvodnju medicinske marihuane, prenosi Blic.

Sedam mjeseci kasnije, dobio je otkaz, uz obrazloženje da ima posao sa strane. Peterson tvrdi da je to bilo nepravedno, jer su i mnogi njegovi kolege imali dodatne poslove.

Nakon mučnog premišljanja, odlučio je ne tražiti novi posao na Wall Streetu, već se sasvim posvetiti svom novom projektu.

'To je bila zastrašujuća odluka, deset godina sam gradio karijeru, imao sam sedmeroznamenkaste bonuse, ali sam uz podršku obitelji odlučio napraviti taj korak. Znam da su moji kolege mislili da sam lud', rekao je Peterson.

U veljači 2012., Peterson je tvrtku pripojio korporaciji Terra Tech. Osim prodaje prikolica, po cijeni od 30.000 do 80.000 dolara, njegova tvrtka proizvodi i dodatnu opremu, stvara nove tehnologije, a napravili su čak i aplikaciju za iPhone koja omogućava uzgajivačima da 'na daljinu' prate kako im napreduju usjevi.