SUKOBI GRAĐANA I POLICIJE

Napulj zatrpan tonama otpada

26.10.2010 u 11:06

Bionic
Reading

Pobuna na obroncima vulkana Vezuv ne jenjava; nasilni sukobi građana i policije ponavljaju se svaki dan sve žešće. Čak je i Papa Benedikt XVI. apelirao na vlast i pokazao solidarnost sa susjedima koji su okruženi tonama smeća

Premijer Silvio Berlusconi ima rješenje, poslati svog čovjeka, šefa Civilne zaštite Guida Bertolasa sa 14 milijuna eura smiri gradonačelnike te regije. Međutim, taj je potez još više revoltirao građane koji optužuju vlast da u poslu oko komunalnog otpada već dugo, predugo posluje s mafijom (Camorra) koja kontrolira odvoz i zbrinjavanje smeća.

Građani se protive stvaranju odlagališta otpada unutar nacionalnog parka vulkana. Stanovnici pogođenog područja, ima ih oko 220.000, odbili su Bertolasovu ponudu da se radovi na najvećem odlagalištu u Europi 'suspendiraju'.

Odluka o odgodi otvaranja odlagališta donesena je dok se na ulicama Napulja nalazi više od dvije tisuće tona nepokupljenog smeća. Vlada je, naime, ponudila odgađanje otvaranja novog odlagališta smeća u Terzignu ako stanovnici prekinu prosvjede.

Međutim, gradonačelnici gradova oko Napulja odbacili su takvu ponudu i umjesto odgode zatražili trajno otkazivanje otvaranja odlagališta u Terzignu.

'Odlučili smo da nećemo potpisati dokument bez dodatnih jamstava da se drugo odlagalište uopće neće otvoriti u Terzignu, kako žele naši građani', rekao je Gennaro Langella, gradonačelnik obližnjeg grada Boscorealea.

U nekim dijelovima te regije pojava raka i genetskih malformacija dosiže trostruku nacionalnu mjeru, otrovana je voda i zemlja, ali gradonačelnici ne popuštaju te je Napulj zatrpan otpadom, a smrad neizdrživ.

Angelo Genovese, jedan od vođa pobune građana, tvrdi da će se prihvatiti samo konačno zatvaranje odlagališta smeća Sari, kompromis vlade da neće otvoriti novo odlagalište unutar nacionalnog parka i novi zakon.

Traže se posebni kontejneri za različite vrste otpada i program reciklaže.

Civilna zaštita kani poboljšati rad jedine spalionice Acerre, koja nakon 15 mjeseci radi na trećinu kapaciteta. Ali građani nakon 15 godina propagande (a problem otpada u Napulju star je barem tri desetljeća) i suradnje vladajućih s mafijom, što je dovelo do toga da se potroši četiri i pol milijarde eura, više nikomu ne vjeruju.