u središtu grada

Napokon predstavljen veliki splitski projekt od 40 milijuna eura

12.07.2023 u 21:25

Bionic
Reading

Četrdesetak milijuna eura vrijedan projekt nazvan 'Small Mall', odnosno golema javna garaža s hotelom i drugim pratećim sadržajima koja se upravo započinje graditi u samom centru Splita, predstavljen je danas najprije u gradskom kotaru, a potom i gradskim vijećnicima i široj javnosti

Radi se o lokaciji na kojoj se nalazilo jedno uklonjeno stablo pelegrinke, što je prije mjesec dana izazvalo javnu histeriju u gradu, ali i o projektu starom tridesetak godina koji je u međuvremenu doživio bezbrojne izmjene vlasništva , pravnog statusa, oblika, izgleda i veličine.

Prije nekoliko godina otkupila ga je austrijska 'Breiteneder imobilinen and parking' grupa, odnosno njena tvrtka kćer 'Best in Parking', koja u Hrvatskoj vodi ili razvija više projekata. Upravlja s ukupno više od dvije stotine javnih garaža i 87 tisuća parkirališnih mjesta, a u Splitu se pojavio osobno vlasnik Johan Breitenede.

Tportal je nedavno opširno pisao o ovom projektu i višegodišnjoj trakavici oko njega.

'Svjesni pitanja koja su se otvorila u javnom prostoru proteklih tjedana odazvali smo se pozivu Gradskog vijeća Grada Splita i odlučili predstaviti tvrtku i sve detalje planiranog projekta. Svjesni smo kompleksne prošlosti projekta, no otkad smo ga preuzeli razvijamo ga potpuno u skladu sa svim propisima i prostorno planskom dokumentacijom. Želja nam je bila ne samo predstaviti projekt, već i čuti kotar i vijećnike.

Mi smo obiteljska tvrtka osnovana 1976. godine, upravljamo s gotovo 87 tisuća parkirnih mjesta i ovo je jedan od 200 projekata koje smo do sada razvili ili trenutno razvijamo. Interes javnosti je nešto što uvijek prati ovakve investicije i nadamo se da smo današnjom prezentacijom odgovorili barem na dio pitanja', rekao je Johann Breiteneder koji je dva i pol sata odgovarao na pitanja gradskih vijećnika svih političkih opcija, ali i drugih zainteresiranih građana koji su se pojavili na prezentaciji.

Ondje su se pojavili i Marko Dabrović i Silvije Novak iz arhitektonskog studija 3LHD, koji su izradili novi projekt za ovu lokaciju. On predviđa podzemnu garažu s 527 mjesta, hotel s pet zvjezdica i 72 sobe, prostor supermarketa i drugih sličnih sadržaja, posebno na krovu zgrade.

  • +3
Small Mall Split Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović/tportal.hr

Gradske vijećnike je uglavnom zanimala prošlost projekta i prodaja prava građenja na dijelu gradskom zemljišta, što se dogodilo prije više desetljeća, ali i tretman koji će imati stanari okolnih zgrada - posebno mogućnost i cijena parkiranja.

'Sva mjesta će biti javno dostupna, a koliko će ih biti za stanare tek ćemo definirati kroz razgovore s kotarom i Gradom, te analizom prometa u mirovanju u širem području. Povlaštena cijena za stanare bi bila oko 50 eura mjesečno, no molim vas da konačne brojke ostavimo za vrijeme kada budemo upoznati sa stvarnim potrebama stanara, a onda i planovima grada', objavio je Breiteneder.

Sami radovi na 'Small Mallu' - koji se u konačnici neće tako nazvati jer se neće raditi o šoping centru - nakratko su započeti i potom zaustavljeni zbog ljetne zabrane koja vrijedi do sredine rujna. Investitori su započeli iskope na temelju stare građevinske dozvole, no u međuvremenu očekuju njenu izmjenu. To je, tvrde, u interesu grada jer stari projekt predviđa 'aparthotel', odnosno stanove, a novi ima znatno manju izgrađenost i sadržaje koji navodno ne bi privlačili toliko dodatnog prometa.

Osim toga, tu je i veći javni trg sa zelenim prostorom, no oko njegovog izgleda tek se trebaju dogovoriti s Gradom te državom kao vlasnikom dijela susjednog zemljišta.

'Najgori scenarij jest da se nastavi raditi po postojećem projektu', rekao je investitor. Na inzistiranje dijela vijećnika obznanio je da će u razgovoru s gradskim službama razmotriti gradnju još jedne etaže s najmanje 120 mjesta za parkiranje, koja bi također bila dostupna okolnim stanarima.

Sam dovršetak cijelog projekta, najavljeno je, planiran je za dvije i pol do tri godine.

  • +17
Predstavljen projekt Small Mall Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic