francuzi još uvijek bijesni

Napetosti se nastavljaju: Zbog australskih podmornica odgođen susret ministara Francuske, SAD-a, Velike Britanije i Njemačke

22.09.2021 u 12:08

Bionic
Reading

Susret ministara vanjskih poslova Francuske, SAD-a, Velike Britanije i Njemačke na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku odgođen je zbog spora oko novog indopacifičkog sigurnosnog saveza, rekao je njemački šef diplomacije Heiko Maas.

Francuska strana odustala je od susreta planiranog za srijedu, potvrdio je Maas u utorak. Sastanak nije otkazan, nego je samo odgođen, dodao je njemački šef diplomacije.

Razlog za to je „nezadovoljstvo francuske strane“ koje Maas „može razumjeti“.

Nijemac je rekao da se „neke stvari moraju riješiti prije no što se sastanu u ovom formatu“.

Američki State Department je za probleme s organiziranjem susreta okrivio probleme u rasporedu. Dužnosnica te institucije rekla je da su rasporedi dinamični i da se tek treba vidjeti je li taj sastanak nužan ovaj tjedan.

Dužnosnica je kazala i kako će američki državni tajnik Antony Blinken i francuski ministar Jean-Yves Le Drian imati priliku za susret kasnije u tjednu. 

AUKUS, novi indopacifički obrambeni savez između SAD-a, Velike Britanije i Australije, predstavljen prošli tjedan, pokrenuo je diplomatski spor između Washingtona i Parisa. 

Savezom je otkazana nekoliko desetaka milijardi eura vrijedna nabavka podmornica koje je Australija trebala naručiti od Francuske. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron opozvao je veleposlanike iz Australije i SAD-a, što je veoma neuobičajen potez između saveznika. 

Maas je također kritizirao novi savez. 

„Ta odluka i način na koji je izašla u javnost su uznemirujući. To je otrežnjenje, ne samo za Francusku“, dodao je.