NEMIRNO TRŽIŠTE

Napetost na Bliskom istoku podigla cijene nafte

22.10.2012 u 15:25

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na londonskom tržištu prema 111 dolara zbog straha od širenja napetosti između Turske i Sirije na cijeli Bliski istok, što bi ugrozilo opskrbu naftom iz te regije

Cijene barela sirove nafte na londonskom tržištu bile su 33 centa više i iznosile su 110,44 dolara. Nakratko su se spustile na 109,47 dolara, najnižu razinu od 4. listopada. Na američkom tržištu barelom je trgovalo po 48 centi višoj cijeni, od 90,55 dolara.

Prošlog je tjedna cijena nafte na londonskom tržištu pala četiri posto zbog neizvjesnosti u vezi s rastom svjetskog gospodarstva ali je pojačano nasilje u pojedinim dijelovima Bliskog istoka prigušilo takve bojani i gurnulo u prvi plan strah od problema u opskrbi iz te naftom bogate regije.

U fokusu su napetosti oko Sirije, zbog straha od njihova širenja u druge zemlje na Bliskom istoku. Posebno je osjetljiv Libanon čija je vojska u ponedjeljak najavila 'odlučne mjere' kako bi spriječila kaos u dijelovima zemlje, budući da je bijesna gomila nakon oružanog nasilja na pogrebu ubijenog libanonskog šefa obavještajne službe pokušala prodrijeti u službeno sjedište premijera Nadžiba Mikatija.

'Libanon je postao novo poprište nemira', konstatirao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog commerzbanka.

'Napetosti su poljuljale stabilnost cijele regije pa utječu i na transport nafte, posebn one iz sjevernog Iraka', tumači Fritsch.

Dodatni je razlog za kupovine nafte pad cijena nekoliko dana zaredom, dodaje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 108,99 dolara, što znači da je bila 78 centi niža nego dan ranije.