59 MRTVIH

Napadači u Keniji još uvijek drže taoce

22.09.2013 u 09:22

Bionic
Reading

Ubijeno je 59 osoba, a više od 150 ranjeno je kad je teroristička skupina od desetak ljudi napala u subotu luksuzni trgovački centar u Nairobiju, objavio je najnovije podatke o žrtvama na državnoj televiziji kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta koji je rekao da među poginulima ima i članova njegove šire obitelji

Napadači, od kojih su neki govorili arapski i somalski, upali su oko podneva u vrlo posjećen trgovački centar Westgate Mall, koji se često spominjao kao moguća meta skupina povezanih s Al Kaidom. Teroristi su se u nedjelju ujutro, 12 sati nakon početka napada, još nalazili zabarikadirani u trgovačkom centru koji su okružile jake snage sigurnosti.

Kako prenosi BBC, kenijski dužnosnici priopćili su da su napadači opkoljeni, ali da još uvijek drže za sada nepoznat broj talaca. Kenijski predsjednik je rekao je da će napadači biti uhvaćeni bilo gdje da se kriju.

Somalska skupina Al Šabab preuzela je odgovornost za napad i rekla da je to osveta za upad kenijskih snaga u Somaliju 2011. godine te najavila daljnje napade. Po dosad dostupnim podacima, među ubijenima ima stranaca, a Francuska je potvrdila da su dvije Francuskinje ubijene. Američki State Department, koji je osudio napade kao 'bezumni čin nasilja', objavio je da su u napadu ranjena trojica američkih državljana, prenosi Reuters.

Kenijski policajci su kazali da su napadači uzeli sedam talaca, no broj bi mogao biti i veći, prenosi AFP. Čini se da je to najsmrtonosniji napad na kenijsku prijestolnicu nakon samoubilačkog napada al-Kaide u kolovozu 1998. na američko veleposlanstvo u Nairobiju, kada je ubijeno više od 200 ljudi. Napad u Nairobiju jednoglasno je osudilo u Vijeće sigurnosti UN-a.