IZVANREDNO STANJE U HSP-U

Naoružani dolaze na sjednice i prijavljuju jedni druge policiji

Bionic
Reading

Mediji bilježe već drugi incident koji se dogodio nakon sjednice Glavnog stana HSP-a, stranke koja je zbog izbornog debakla na prošlim izborima izgubila parlamentarni status. Najprije je zabilježen skandal prije nedjeljne maratonske sjednice u Sisku, na koju je glavni tajnik stranke Vlado Jukić pokušao ući naoružan, pa je, kad su ga razoružali zaštitari, iz revolta odbio ući u salu. Danas su pak zaratili u splitskom HSP-u

Josip Matković, povjerenik HSP-a za Splitsko-dalmatinsku županiju, prijavio je policiji zbog oštećenja i uništenja tuđe stvari Grgu Jelavića Mitrovića i dr. Hrvoja Tomasovića, bivšeg šefa splitskog ogranka.

Poslije sjednice Glavnog stana, na kojoj su poništene odluke o suspenzijama i raspuštanjima stranačkih organizacija, Grgo Jelavić Mitrović na nagovor Hrvoja Tomasovića promijenio je bravu na ulaznim vratima u službene prostorije stranke na splitskoj rivi. Medije su izvijestili da otkazuju za danas najavljenu tiskovnu konferenciju. Međutim, HSP-ovci su ušli u prostorije i održali konferenciju.

Josip Matković objašnjava da je odluka Glavnog stana o povratku Hrvoja Tomasovića, Ivana Protrke i Denisa Šešelja ništavna jer takvu odluku može donijeti samo Predsjedništvo HSP-a koje je iznad bilo kojeg stranačkog tijela. Smatra da su sada ispunjeni svi uvjeti da se pokrene postupak brisanja iz stranke Hrvoja Tomasovića. Matković je u ponedjeljak navečer dobio informaciju o promjeni brave na vratima. Odmah je nazvao odvjetnicu koja je Tomasovića i Jelavića prijavila policiji.
Hrvoja Tomasovića kaznena prijava policiji nije nimalo uznemirila. On iznosi potpuno drugačiju priču.

'Prema saznanjima koja ja imam, Josip Matković nije legalan povjerenik HSP-a za Splitsko-dalmatinsku županiju! Na sjednici Glavnog stana HSP-a održanoj 21. siječnja poništene su odluke o našoj smjeni. Ja sam vraćen na mjesto predsjednika splitske podružnice, Ivan Protrka vraćen je na mjesto čelnika Županijskog vijeća, a Denis Šešelj na mjesto predsjednika HSP-a Dubrovačko-neretvanske županije', kazao je za Večernji list Hrvoje Tomasović. Naglašava da je on kao legalni šef splitskog HSP-a ušao u stranačke prostorije i promijenio bravu.

Splitski HSP-ovci mijenjaju brave i prijavljuju jedni druge policiji

'Oni su ti koji su provalili i sad ćemo mi policiji prijaviti Matkovića i ekipu', poručuje Tomasović. Dodaje da Matković postupa nestatutarno i isključivo 'na svoju ruku'.
Podsjetimo, vrlo mučnu maratonsku sjednicu Glavnog stana u nedjelju u Sisku, osim incidenta s naoružanim Jukićem, pratile su velike tenzije, napuštanje sjednice, neslaganja, otvoreni sukobi, a u jednom je trenutku čak i predsjednik Danijel Srb napustio sjednicu Glavnog stana, ali se vratio.

Priču o razoružavanju Jukića potvrdilo je Slobodnoj Dalmaciji više članova Glavnog stana, a o burnom tijeku sjednice i oštroj raspravi te prosvjednim izlascima sa sjednice, mogli su svjedočiti i sami novinari, koji su pozvani na tiskovnu konferenciju u pauzi sjednice.

Što je Glavni stan raspravljao u Sisku, novinarima je na tiskovnoj konferenciji u Sisku pojasnio predsjednik toga tijela Mirko Duspara.

Istaknuo je da je Glavni stan raspravljao o analizi parlamentarnih izbora, da je donesena odluka o održavanju sabora HSP-a i postupku kandidiranja. Na sjednici je istaknuto kako katastrofalni rezultati parlamentarnih izbora iziskuju temeljite promjene u HSP-u.

Pojašnjeno je da ukoliko stranka želi vratiti povjerenje birača, neophodno je provesti sveobuhvatne promjene, kako na razini ustrojstva stranke tako i u njenom političkom djelovanju. Zaključeno je kako će se sabor stranke održati 25. veljače te da postupak kandidiranja za predsjednika HSP-a počinje teći od nedjelje, 22. siječnja, do 15. veljače.