prvi korak je napravljen

'Valja nama preko rijeke', tim je riječima Kujundžić najavio realizaciju megaprojekta - bolnice u Blatu

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 15.04.2019 12:29
  • Objavljeno 15.04.2019 u 11:55
Sveučilišna bolnica u Blatu, Milan Kujundžić i Milan Bandić

Sveučilišna bolnica u Blatu, Milan Kujundžić i Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

'Valja nama preko rijeke', citatom Maka Dizdara ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je prvi konkretni potez za izgradnju Nacionalne dječje bolnice u zagrebačkom Blatu, na mjestu na kojem je prije gotovo 30 godina stala gradnja Nacionalne sveučilišne bolnice, čije nedovršeno zdanje od tada propada. Sve je krenulo tamo još 70-ih godina prošlog stoljeća, kada su Zagrepčani na referendumu odlučili uplaćivati 1,5 posto doprinosa za financiranje nove bolnice

'Konačno s riječi na djela. Otići ću kratko u povijest… Ideja o potrebi i neophodnosti moderne bolnice koja bi zamijenila dotrajale bolnice u Zagrebu seže u 70-e godine. Zagrepčani dragovoljno referendumom pristaju izdvajati 1,5 posto. Vrijeme rata zaustavilo je izgradnje bolnice… Poslije je bilo i pozitivnih i politikantskih ideja da će se gradnja nastaviti', kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić na svečanom potpisivanju partnerstva Vlade i Grada Zagreba za izgradnju Nacionalne dječje bolnice na mjestu nedovršene Sveučilišne bolnice u Blatu.

Riječ je o gotovo već mitskoj ideji s obzirom na to da je kostur onoga što je trebala biti najveća i najsuvremenija hrvatska bolnica već dobrano nagrižen. Današnje potpisivanje prvi je konkretan korak prema revitalizaciji Blata i prvi korak prema novoj dječjoj bolnici o kojoj se govori već dulje vrijeme.

Druga faza projekta je, nakon otvaranja dječje bolnice, otvoriti Nacionalnu sveučilišnu bolnicu.

Kujundžić kaže kako je to neophodno jer su pojedine zgrade u kojima su zagrebačke bolnice stare više od stotinu godina. 'Ne daj Bože jačeg potresa - zbog dotrajalosti ne znam što bi se dogodilo', naglasio je Kujundžić. Dodao je i kako se kolege iz inozemstva 'čude skromnim uvjetima u kojima se radi vrhunska medicina'.

  • +11
  • +8

Sveučilišna bolnica Blato - 30 godina poslije

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Kazao je kako je potpisivanje današnje izjave točka s koje se može samo naprijed, a ne natrag.

'Tender za studiju izvodivosti je raspisan i vjerujemo da ćemo uz sve poteškoće napraviti prvo Nacionalnu dječju, a onda Sveučilišnu bolnicu', poručio je ministar, završivši citatom Maka Dizdara: 'Valja nama preko rijeke.'

'Neću o dječjoj onkologiji, neću o dječjoj kirurgiji, neću o neonatologiji jer o tome ništa ne znam, ali hoću o politici. Najteže je u Hrvatskoj biti zajedno, a mi smo danas zajedno i to je najveći uspjeh. Grad Zagreb je 40 posto Hrvatske', naglasio je Milan Bandić važnost zajedničkog projekta Grada i Vlade te ovaj dan smatra povijesnim.

U govoru je spomenuo propali projekt Termi Zagreb, o čemu je tportal ranije pisao, golf klub, ali i moguću gradnju nacionalnog stadiona na toj lokaciji. 'Idemo delati!', zaključio je.

Sveučilišna bolnica u Blatu trebala je biti zagrebački pandan ljubljanskom Kliničkom centru, odnosno beogradskom VMA-u, dakle najmodernije republičko medicinsko zdanje. Građena je u periodu od 1982. do 1992. godine samodoprinosom Zagrepčana koji su izdvajali 1,5 posto dohotka.

Tijekom deset godina izgrađeno je na prostoru od 200.000 kvadratnih metara 50 posto objekta i potrošeno 157 milijuna eura. Iako se godinama nakon rata najavljivao nastavak gradnje, on se nije dogodio. Dječja bolnica, ukoliko bi se gradila u okviru postojećeg objekta, zauzimala bi tek njegovu četvrtinu.

Kako je tportal ranije pisao, Nacionalna dječja bolnica može se graditi u sklopu postojećeg objekta nikad završene Sveučilišne bolnice u Blatu, pokazao je elaborat koji je lani naručio Grad Zagreb. No hoće li se graditi unutar njega ili će se ići na gradnju novog objekta, još se ne zna. Odgovor na to trebala bi dati studija, za koju je raspisana javna nabava, a ona je pak dio strateškog dokumenta vrijednog 42 milijuna kuna, za koji su Grad Zagreb i Ministarstvo zdravstva dobili 35,9 milijuna kuna iz fondova EU-a.

Što se tiče konstrukcije i statike, Nacionalna dječja bolnica može se graditi na mjestu nikad završene Sveučilišne bolnice u Blatu. Potvrdio je to za tportal Josip Galić iz tvrtke Radionica statike, koja je bila u zajednici ponuditelja za izradu 'Elaborata ispitivanja postojećeg stanja konstrukcije Sveučilišne bolnice u Blatu', što ga je naručio Grad Zagreb.

'Sa stajališta konstrukcije, mogu reći da je ona gotovo u top stanju s obzirom na protok vremena od gotovo trideset godina i činjenicu da nije završena. Vidi se da se onda gradilo i projektiralo na vrhunskoj razini. Na konstrukciji danas nema većih oštećenja, osim manjih curenja, i s te strane dječja bolnica može se raditi u sklopu postojeće konstrukcije, odnosno ne treba rušiti i graditi iznova', kazao je Galić.

Ako se donese takva odluka, bit će potrebno napraviti određena pojačanja, ali kako je pojasnio Galić, ne zbog lošeg stanja, već zbog izmjene propisa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!