teritorijalni spor

Nakon što je Argentina najavila povratak otočja, Cameron ide u posjet Falklandima

18.02.2024 u 07:16

Bionic
Reading

Šef britanske diplomacije David Cameron idući tjedan će posjetiti Falklandske otoke, teritorij o kojem se spore Ujedinjeno Kraljevstvo i Argentina, gdje će potvrditi pravo stanovnika na samoodređenje, priopćila je britanska vlada u nedjelju

Cameron je prvi britanski ministar koji će posjetiti Falklande od 2016. Britanija i Argentina ratovale su 1982. zbog tog južnoatlantskog teritorija, smještena 400 kilometara od argentinske obale i gotovo 13.000 km od britanske. U 74 dana rata poginulo je 250 britanskih i 650 argentinskih vojnika.

Cameron, nekadašnji britanski premijer, dolazi na Falklande nekoliko tjedana nakon inauguracije argentinskog predsjednika Javiera Mileija, koji je najavio namjeru da ih vrati Argentini na "diplomatski" način. London se, pak, poziva na to da je gotovo 100 posto od 2000 stanovnika otoka glasalo za ostanak pod britanskom kontrolom na referendumu 2013. godine.

David Cameron Izvor: Profimedia / Autor: Tayfun Salci / Zuma Press / Profimedia

Prema Davidu Cameronu, "Falklandski otoci zauzimaju važno mjesto u britanskoj obitelji i sve dok oni žele ostati njezinim dijelom, neće se raspravljati o pitanju suvereniteta". Šef diplomacije stoga je planirao "ponovno potvrditi predanost Ujedinjenog Kraljevstva pravu stanovniku na samoodređenje", kaže se u priopćenju.