ITALIJA PRED NEMOGUĆOM MISIJOM

Nakon sprinta Monti počinje maraton

18.11.2011 u 18:34

Bionic
Reading

Novi predsjednik talijanske vlade Mario Monti, koji je za svoju tehnokratsku vladu dobio uvjerljivo povjerenje Senata te u petak i Zastupničkog doma talijanskog parlamenta, treba sada nakon uspješnog odrađenog sprinta početi maratonsku trku za provedbu najtežeg posla - konkretnih mjera protiv krize

Svjestan težine zadataka, bivši europski povjerenik za konkurentnost najavio je provedbu plana u 'dva dijela s različitim ciljevima i rokovima' i u petak rekao da je Italija 'pred gotovo nemogućom misijom, no uspjet ćemo'. Najžurnije sada valja vratiti povjerenje u Italiju. To treba učiniti rigoroznim upravljanjem javnim financijama.

Druga faza bit će bitna jer Monti želi pokrenuti široku 'modernizaciju gospodarskih i socijalnih struktura'. Bivši europski povjerenik dobio je u četvrtak glasove 281 senatora (od 307), a u petak 556 glasova (od 617) Zastupničkog doma. Velika potpora rječito govori o hitnosti situacije.

Mediji, međutim, upozoravaju da ta gotovo jednoglasnost možda i neće potrajati. Silvio Berlusconi, dosadašnji premijer i njegova stranka PDL mogli bi pokušati uskratiti Montiju potporu za tri mjeseca kada on 'povadi vruće kestenje iz vatre' tako što će riješiti goruće probleme.

'Trajat ćemo kratko, ni minutu dulje od vremena koje nam je parlament povjerio', rekao je Monti u petak iako je istaknuo da bi želio raditi do izbora 2013. godine.'Zasad sve ide dobro. Pokazao je da postoji i drugi način (od onoga na koji se Bersluconi) hvatao ukoštac s problemima. Jasno je rekao da će se uvesti novi porez na nekretnine i reformirati tržište rada, no njegov će najveći problem biti poslovati s političkim strankama i sindikatima', drži James Walston, profesor na američkom sveučilištu u Rimu.

Italija je izgubila povjerenje tržišta zbog svog kolosalnog duga od gotovo 1.900 milijarda eura što je pridonijelo padu Bersluconija. Walston vjeruje da će 'Monti pokušati ostati čvrst i neće težiti dobiti političku moć ili biti u središtu pozornosti kao Berlusconi'.

Stil novoga premijera umjeren je, s primjesama blagog humora i snažno odudara od masnih viceva njegova prethodnika. Tisak u petak pozdravlja promjenu. 'U manje od sat vremena (od govora u Senatu) Mario Monti okrenuo je stranicu razdoblja dugog 17 godina', otkako je u politiku 1994. ušao Silvio Berlusconi, piše dnevnik La Repubblica (ljevica).

'On govori potpuno drukčije od političara. S problemima se suočava na sasvim nov, inovativan način', piše uvodničar poslovnog lista Il Sole-24 Ore. Vođa radikalne ljevice Nichi Vendola zadovoljan je što Italija može proslaviti 'kraj porno-komercijalnog stila kakav je vladao u doba berlusconizma'.

Cilj programa što ga je Monti predstavio u četvrtak je pomoći spasiti euro i vratiti Italiji njezinu ulogu u Europskoj uniji koja 'proživljava svoju najtežu poslijeratnu krizu'. U utorak će Monti u Bruxellesu predstaviti svoje prijedloge reforme predsjedniku Europske unije Hermanu Van Rompuyu. Idućeg tjedna će s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarati kako se nositi s krizom eurozone.