ANALITIČARI PROCJENJUJU

Nakon Salopekovog ubojstva, Egiptu oružje za rat protiv islamista

14.08.2015 u 14:18

Bionic
Reading

Vjerojatno ubojstvo hrvatskog inženjera Tomislava Salopeka moglo bi štetiti egipatskom turizmu i stranim ulaganjima, ali s druge strane dodatno potaknuti podršku zapadnih zemalja borbi egipatskog režima protiv džihadista

Stručnjaci misle da će Salopekov slučaj ohrabriti Washington i Pariz, jer je Hrvat radio za francusku tvrtku, da Kairo dodatno opskrbi oružjem za borbu s islamskim radikalima.

Zapad se optužuje da zatvara oči na brojna kršenja ljudskih prava režima predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, bivšeg generala koji stoji iza nasilnog suzbijanja pristaša svoga islamističkog predsjednika Mohameda Mursija.

Egipat je najmnogoljudnija arapska zemlja i ima jednu od najjačih i najbolje opremljenih vojski koji se bore protiv sve veće džihadističke pobune. Vojska je dodatno ojačana nedavnim isporukama američkih borbenih zrakoplova F-16 i francuskih mistrala.

Stručnjaci misle da je egipatski ogranak Islamske države koji se naziva Sinajskim vilajetom ili pokrajinom, koji tvrdi da je ubio Salopeka, promijenio svoju strategiju u borbi s egipatskim režimom. Nakon nekoliko napada na snage sigurnosti u svom uporištu na sjevernom Sinaju u posljednje dvije godine, skupina sada prihvaća taktiku sličnu IS-u u Iraku i Siriji – otimanje i dekapitiranje stranaca.

Salopekova otmica izgleda da je namijenjena sijanju straha među turistima i zapadnim kompanijama, dvama temeljima uzdrmane egipastke ekonomije.

'Ovaj čin pokazuje da su se egipatski članovi Islamske države vratili iz Sirije i Iraka i preuzeli potpunu kontrolu nad ‘Pokrajinom Sinaj’ i provede istu strategiju IS-a', rekao je prije neki dan Mathieu Gudiere, profesor islamskih studija na sveučilištu u Toulouseu.

'Egipatskim vlastima to donosi veću radikalizaciju i širenje ciljeva na strane interese, posebno ekonomske, a svemu je cilj dodatno slabljenje egipatskog režima', zaključio je taj stručnjak.

Iako broj stranih radnika u Egiptu nije posebno velik, Salopekov slučaj zazvonio je na uzbunu. 'Veleposlanstva i strane kompanije pojačale su zaštitu svojih državljana i radnika', rekao je Angus Blair iz egipatskog think-tanka Signeta.

Dužnosnici stranih veleposlanstva kažu da su nakon objave da je Salopek ubijen dobili brojne pozive i upite o tome kako pojačati sigurnost.

Dekapitiranje zapadnog državljanina moglo bi dodatno smanjiti broj turista u Egiptu, koji je ionako u padu otkako je revolucijom svrgnut Hosni Mubarak.

'Bit će negativnog učinka, ali ne velikog', misli Hosam Haza iz egipatske turističke zajednice. 'Ali ovaj nas događaj podsjeća na to da sigurnost u turističkim zonama mora biti pojačana'.

Oko 10 milijuna turista posjetilo je Egipat 2014., a četiri godine prije bilo ih je gotovo 15 milijuna.

Nekoliko turista s kojima je AFP razgovarao u četvrtak nisu znali za Salopekovo ubojstvo. Dio ih je, međutim, znao da su džihadisti aktivni u Egiptu.

'Ovo će odvratiti neke starije turiste, ali ja mislim da je Egipat siguran za putovanje sve dok se ljudi drže savjeta', reko je 30-godišnji Amerikanac Greg Esser nakon obilaska muzeja egipatskih atikviteta u blizini kairskog trga Tahrira.

'Ja ću biti samo u Kairu i sada kada znam za ovo ubojstvo bit ću još oprezniji', rekao je dvadesetogodišnjak koji se predstavio samo kao Sam.