teško prepucavanje

Nakon punih 13 sati završila saborska rasprava o proračunu za 2020.

07.11.2019 u 22:48

Bionic
Reading

Saborska rasprava o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu završila je u četvrtak oko 22.30 sati nakon što je oporba 13 sati kritizirala a vladajući hvalili javne financije. Oporba je kritizirala Vladinu gospodarsku politiku i proračun koji je ponudila za iduću godinu poručujući kako ne vidi napredak i da je predizboran, a vladajući su sve te kritike odbacili ističući da je proračun dokaz stabilne i odgovorne Vladine politike.

Oporba je također upozoravala na usporavanje gospodarstva, premale plaće, dugove u zdravstvu, slabo povlačenje EU sredstava, nedovoljne demografske mjere i politički trgovinu za potporu proračunu.

Saborska rasprava o proračunu na trenutke je bila i vrlo burna i često prekidana zahtjevima za stankama, a izrečeno je i nekoliko opomena. Često je i skretala s teme u uobičajeno političko prepucavanje.

Pred kraj rasprave u sabornici se ponovno pojavio Gordan Maras (SDP) kojem je prijepodne izrečena mjera udaljenja sa sjednice zbog kršenja Poslovnika, zbog čega mu je predsjedavajući Milijan Brkić izrekao mjeru udaljenje sa sjednice i za sutrašnji dan.

"Želim samo da građani znaju da sam ja u Hrvatskom saboru i da ih predstavljam bez obzira što mi je notorni (Gordan) Jandroković zabranio da raspravljam", kazao je Maras i predao Brkiću stotinu amandmana na proračun koje je pripremio da ih preda predsjedniku Sabora .

"Izrečem Vam mjeru udaljenja sa sjednice i za sutrašnji dan, molim Vas napustite dvoranu, a što se tiče amandmana - znate kakva je procedura i gdje se dostavljaju", poručio mu je potpredsjednik Sabora Brkić.

Proračunom koji je predložila Vlada Andreja Plenkovića planiraju se prihodi u iznosu od 145,1 milijardu kuna, a ukupni rashodi u iznosu od 147,3 milijarde kuna, te manjak od 2,15 milijardi kuna, ili 0,5 posto BDP-a. Prijedlog proračuna rađen je na projekciji rasta BDP-a u idućoj godini za 2,5 posto.

Očekuje se da će oporba na prijedlog proračuna podnijeti stotine amandmana. Sam Miro Bulj (Most), kako je kazao, podnio ih je oko 40.