Nakon predsjednice

Kliniku Radiochirurgia posjetio i američki ambasador: Drago mi je vidjeti američku tehnologiju'

22.02.2019 u 21:28

Bionic
Reading

Američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst pohvalio se na svom Twitter profilu kako je danas posjetio kliniku Radiochirurgia, koju je valja podsjetiti, i posjetila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gdje se u privatnom angažmanu podvrgla magnetskoj rezonanci

'Posjetio sam Radiochirurgiu Zagreb, privatnu kliniku koja se specijalizirana za dijagnostiku i liječenje tumora. Drago mi je vidjeti da koriste naprednu američku tehnologiju za radiokirurgiju i radioterapiju, pomažući tako pacijentima u Hrvatskoj', napisao je ambasador.

Podsjetimo, klinika je u vlasništvu je tvrtke Ray of Hope. Iza nje stoje doktor Dragan Schwarz, ujedno ravnatelj klinike, te poduzetnici Mato Ćatić i Miroslav Kovačić. Potonji je najpoznatiji javnosti jer je bio blizak suradnik Ive Sanadera, a prije šest godina i svjedočio je na suđenju bivšem premijeru u aferi Fimi media

Navedena trojka uložila je u kliniku oko 10 milijuna eura i to uz financijsku pomoć HBOR-a i Unicredit leasinga te jamstva HAMG-a Bicro.

Kao što smo ranije pisali, doktor Schwarz, specijalist kirurg, godinama je radio u Kliničkoj bolnici Sveti Duh (bio je 2003. pomoćnik ravnatelja). Zatim je 2004. imenovan za pomoćnika ministra znanosti dok je tu dužnost u vladi Ive Sanadera obnašao Dragan Primorac.

Drugi suvlasnik Radiochirurgije, Mato Ćatić, brat je pokojnog Bernarda Ćatića, osnivača SAP-a Hrvatske, kasnije poduzeća b4b. Tvrtku koja se bavi uvođenjem i održavanjem poslovnog softvera Ćatić je lani prodao i otad ulaže novac u druge biznise.

Treći partner u Radiochirurgiji, Miroslav Kovačić, bio je blizak suradnik bivšeg premijera Ive Sanadera. S njime se upoznao 1994., kada se zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova. Kao diplomat bio je u Londonu, a čim je Sanader postao premijer, Kovačić je postao državni tajnik u Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku. Nakon ostavke Sanadera Kovačić se bacio u privatni biznis. Sa svojim dobrim prijateljem Ratkom Mačekom, bivšim Sanaderovim glasnogovornikom, osnovao je tvrtku za politički marketing i krizno komuniciranje. Firma je opstala do 2015., kada se Kovačić osamostalio.