U SVEGA NEKOLIKO DANA

Nakon obilnih kiša slijedi snijeg, pa proljetne temperature

11.02.2014 u 18:49

  • +53

Poplave prijete Hrvatskoj

Izvor: tportal.hr / Autor: ZG ureda za hitne situacije

Bionic
Reading

Čak 84 litre kiše u manje od 24 sata palo je u Crnom Lugu u podnožju Risnjaka, prema mjerenjima na meteorološkoj postaji DHMZ-a jutros u 7 sati, a sličnih, pa i još obilnijih oborina bit će sve do sutra navečer. Pritom će, osim kiše, biti i snijega, danas najprije samo u višim dijelovima, uglavnom Gorskog kotara i Like, a od večeri, i posebice noći, i na nižim nadmorskim visinama gorske Hrvatske, uz gotovo sigurno stvaranje snježnog pokrivača, ponegdje i većeg od 10 centimetara

U srijedu je snijeg vrlo vjerojatan i u nizinama središnje Hrvatske, pa i zapadne Slavonije, gdje se također ne smije isključiti mogućnost stvaranja tanjega snježnog pokrivača. Snijega će biti i u nekim planinama Dalmacije, a uz buru vjerojatno i mjestimice na sjevernom Jadranu, ponajprije oko Rijeke i Senja, javlja HRT

Najmanje oborina, ponegdje čak možda i nimalo, bit će u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnome Srijemu, gdje će u većini sljedećih dana najviša dnevna temperatura zraka biti među najvišima u Hrvatskoj.

Nakon današnje iznadprosječno visoke temperature, koja je u mnogim mjestima već ujutro bila viša nego što je u ovo doba godine uobičajena oko podneva, sutra će gotovo diljem Hrvatske biti hladnije. U Gorskome kotaru vjerojatno uz najvišu temperaturu zraka samo oko 0°C.

U četvrtak je velika vjerojatnost najhladnijeg jutra u većini Hrvatske, uz temperaturu zraka mjestimice u unutrašnjosti i nižu od -5°C, ponajprije u gorskim krajevima. No, već tijekom dana zamjetno će zagrijati, a na još toplije vrijeme valja se pripremiti od petka do nedjelje, kada će najčešća najviša temperatura zraka biti uglavnom od 15 do 20°C.

Do gotovo proljetnog vikenda valja se strpjeti, a i izdržati mnogima nepovoljne vremenske uvjete danas i sutra. Upozorenja o ponegdje obilnoj oborini i jakom vjetru prognostičari DHMZ-a već su izdali i na stranicama Meteoalarm sustava.