filantrop opet na udaru

Mađari 'zaustavljaju' Sorosa paketom zakona protiv pomagača ilegalnim migranatima

18.01.2018 u 15:17

Bionic
Reading

Mađarska vlada predložila je u srijedu novi paket zakona koji će oporezivati i najvjerojatnije sankcionirati tamošnje skupine i udruge koje pomažu ilegalnoj migraciji te primaju novac iz inozemstva

Prema navodima mađarskog ministra unutarnjih poslova Sandora Pintera, takve skupine morat će se registrirati kod sudova i platiti 25 posto poreza na sredstva dobivena iz inozemstva.

Skupine i udruge koje se ne registriraju te za koje vlast procijeni kako pomažu ilegalnim imigrantima bit će novčano kažnjene.

Vlada u Budimpešti, koja je priopćila kako će nacrt zakona uskoro biti upućen zastupnicima nakon debate, nazvala je paket zakona 'Zaustavite Sorosa'. Mađarska vlada, naime, djelomično krivi milijardera i filantropa Georgea Sorosa za europske migracijske izazove, ali i zbog njegovog financiranja skupina koje se zalažu za prava izbjeglica.

Valja podsjetiti na to kako je nedavno mađarski parlament odobrio nacrt zakona o obrazovanju, za koji kritičari ističu da je uperen protiv Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU) koje je osnovao Soros.

Mađarski ministar obrazovanja Zoltan Balog smatra da su nevladine organizacije koje podržava Soros 'lažne građanske organizacije koje ometaju demokratski izabranu mađarsku vladu'.

  • +2
Mađarska vojska žurno podiže ogradu prema Hrvatskoj Izvor: Reuters / Autor: Marko Djurica

U kritikama upućenima Sorosu najglasniji je mađarski premijer Viktor Orban, koji je i sam bio Sorosev stipendist, a kojeg smatra ideološkim protivnikom optužujući ga da pokušava sveobuhvatno utjecati na mađarsku politiku. Orban je u nekoliko navrata izjavio da Sorosevo sveučilište 'vara' te da ima nepravednu prednost prema mađarskim sveučilištima jer, za razliku od lokalnih fakulteta, nema vlastiti kampus.

Američki State Department je pak, kao i stotinu mađarskih akademika, dao svoju podršku sveučilištu osnovanom u Budimpešti 1991., koje pohađa 1400 studenata iz 108 zemalja, a podrška je došla i iz dijela Hrvatskog sabora.

U podršku Sorosu uključio se i izraelski veleposlanik u Budimpešti Yossi Amrani te je u neuobičajeno oštro intoniranom priopćenju pozvao mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovu stranku da uklone plakate postavljene širom zemlje protiv američkog milijardera, investitora i filantropa židovskog porijekla, na kojima piše 'ne dopustite Sorosu da se posljednji smije'.