A VEČER JE DOBRO POČELA...

Nakon izbornog kraha, SDP-ovci traže Milanovićevu glavu

12.09.2016 u 07:00

  • +21

Doček rezultata parlamentarnih izbora 2016. u stožeru Narodne koalicije

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Bionic
Reading

Počelo je osmijesima i dobrim raspoloženjem, no izborna je noć u stožeru Narodne koalicije, koji je bio smješten u Muzeju suvremene umjetnosti, završila razočaranjem. Boljem rezultatu nije pripomogla ni lokacija u kojoj su SDP i partneri 2011. slavili pobjedu na izborima, a na kraju noći ostao je tek tračak nade da će se do jutra nabaciti još koji mandat i dobiti možda bolja pregovaračka pozicija

Samo par dana prije izbora u Narodnoj koaliciji očekivali su 62-63 mandata, no izborna je noć, u vrijeme pisanja ovog teksta, za SDP i društvo završila s dva mandata manje nego na prošlim izborima.

A večer je dobro počela...

I sve je bilo spremno za slavlje. Na visokim stolovima poslagane hrvatske zastavice, bijeli baloni s natpisom Narodna koalicija, vrhunski catering iz jednog od najboljih zagrebačkih restorana RougeMarina, vino zanimljivog naziva G-točka, na razglasu rock uspješnice iz 50-ih i 60-ih. I tulum je mogao započeti...

Već iza 18 sati u MSU počeli su stizati prvi SDP-ovci - potpredsjednik stranke Ranko Ostojić, glavni tajnik Igor Dragovan, članovi Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić, Arsen Bauk, Peđa Grbin, svi redom nasmiješeni i dobre volje. No onda su stigle prve izlazne ankete. Prva je davala mandat više Narodnoj koaliciji pred HDZ-om. Nije to izazvalo oduševljenje okupljenih stranačkih dužnosnika i nekolicine članova, i atmosfera je brzo splasnula.

'Zar smo na karminama', pitali su se novinari.


Video: Goran Stanzl / PIXSELL

No dok su neki tvrdili da su izlazne ankete dobre jer pokazuje da je koalicija okupljena oko SDP-a dobila dva mandata više nego na prošlim izborima, HSS-ov Krešo Beljak iskreno je rekao što ga muči.

'Moram reći da je daleko ispod mojih očekivanja. Odaziv je bio vrlo slab. Očito je velik dio građana političarima dao nulu te će se u budućnosti morati mijenjati percepcija političara', kazao nam je Beljak iza 19 sati. Već tada otvoreno je rekao 'ne' Mostu, ne sluteći kakav će rezultatski potop Narodna koalicija tek doživjeti.

Već tada počelo se sporadično šaputati o odlasku Zorana Milanovića s čelnog mjesta SDP-a, no tek iza 21 sat kada je u MSU počelo pristizati i više članova, i kritike su počele biti glasnije. Naime, već tada je bilo jasno kako svi smatraju da će se Most puno lakše dogovoriti s HDZ-om, ali i da su nakon pada Vlade svi očekivali puno bolji rezultat.

'Zoran nema što tu više tražiti', komentirali su već tada obični članovi, koji su među greškama spominjali i famozni sastanak s braniteljima. Stranački čelnici pitanja o sudbini Milanovića vješto su izbjegavali, no i oni iz njegova bliskog kruga svjesni su da nakon još jednog neuspjeha na izborima teško mogu opravdati njegov ostanak na čelu stranke.

Toga su pogotovo postali svjesni nakon 22 sata kada je Državno izborno povjerenstvo objavilo i prve službene rezultate. HDZ 62, Narodna koalicija 52 - govorili su prvi rezultati. Pred televizijskim ekranima u MSU-u nastupio je šok. 'Ma to je tek 15 posto prebrojanih glasova, to su male sredine koje glasaju za HDZ', tješili su jedni druge SDP-ovci. Uvjereni su bili da će se rezultat promijeniti. 'Pa sjetite se, i na prošlim izborima išli smo u ponoć leći s jednim rezultatom, a probudili smo se sa sasvim drugim', uvjeravao nas je jedan SDP-ovac.

No kako je vrijeme odmicalo, rezultati se nisu puno mijenjali. Iza 23 sata bilo je koji mandat manje za HDZ te par više za SDP, no nakon polovine obrađenih glasova trend se nije puno mijenjao.

Već je tada i SDP-ovcima i njihovim partnerima, barem neslužbeno, bilo jasno da izbore ne mogu dobiti. 'Ovo je totalno sr***', prokomentirao nam je jedan HNS-ovac.

'A što ćemo si lagati, popušili smo', poručuje pak jedan visokopozicionirani SDP-ovac.

Ni tada još nisu htjeli, pa i neslužbeno, uprijeti prstom u Milanovića. Pokušali su sami sebi objasniti kako je jedan HDZ uspio popraviti tako niski rejting, i nisu im bili jasni birači koji su nakon sedam mjeseci nestabilne Vlade pune trzavica i konačno i pada Vlade, ponovno dali glas HDZ-u i Mostu.

I tada je došla ponoć i nova press-konferencija DIP-a, koja je potvrdila pad Narodne koalicije za još jedan mandat. 'Highway to hell' AC/DC-a, pomalo prigodno, zaorio se MSU-om odmah nakon presice DIP-a, a uoči dolaska Zorana Milanovića i njegovog govora.

'Hoće li već sada dati ostavku', pitali su se mnogi. No teško je bilo očekivati da će to napraviti prije nego što se prebroje svi glasovi. I tako je i bilo.

'Pričekajmo do jutra pa ćemo točno znati kakvi su rezultati, a do tada svima još od srca hvala', poručio je Milanović pred malim brojem stranačkih dužnosnika i pristaša koji su ostali u Muzeju suvremene umjetnosti.

Zaradio je Milanović kurtoazan pljesak, tu i tamo je zamahnula koja hrvatska zastavica, no nije bilo skandiranja 'Zoki, Zoki'.

Bilo je već tada svima, a valjda Milanoviću ponajviše, jasno... večer je jako loše završila.