NAKNADNA PAMET OKO ZAPOŠLJAVANJA

Nakon Grljak na SDP krenuo i koalicijski partner

28.03.2014 u 13:36

Bionic
Reading

Nakon burnih reakcija javnosti i oporbe zbog nedostatka novca za mjere aktivnog zapošljavanja, koje uključuju i 'pripravništvo za 1.600 kuna mjesečno', HNS se založio da se preraspodjelom u proračunu nađe novac dok ne stignu sredstva iz Europske unije. Zbog čega HNS na tome sada insistira, iako njegovi ministri sjede u Vladi i trebali su biti upoznati sa situacijom, pokušao je objasniti HNS-ov Goran Beus Richembergh

'HNS predlaže Vladi da po načelu preraspodjele u državnom proračunu što prije pronađe sredstva kojima bi se premostila trenutna situacija zbog koje je zaustavljen niz programa zbrinjavanja nezaposlenih, uključujući i prekvalifikacije, angažman nezaposlenih na posebnim programima, za tzv. 1600 kuna, kako bi se do aktivacije sredstava EU ne samo nastavio program, nego kako bi se nakon pristizanja tih sredstava ukupna sredstva i povećala', kazao je novinarima u Saboru HNS-ov Goran Beus Richembergh.

Novinarima se BeusRichembergh u ime HNS-a obratio na vlastiti zahtjev tek danas, iako je tema zamrzavanja financiranja mjera zapošljavanja aktualna već nekoliko dana. Osvrnuo se i na kritike koje je jučer uputio HDZ.

'Izražavamo otvoreno nezadovoljstvo pokušajem da nam se popuje i da nas pameti uče oni koji su poharali državni proračun, koji su nam tri godine tvrdili da krize i recesije neće biti, zbog kojih strukturne reforme u RH kasne nekoliko godina i koji su na čelu Fonda za razvoj i zapošljavanje svojim stranačkim prijateljima i klijentima dodijelili stotine milijuna kuna kredita koji nikada nisu vraćeni, a koji bi danas itekako dobrodošli u svim programima zbrinjavanja nezaposlenih. Tu vrstu naknadne pameti ne priznajemo, već tražimo također odgovornost', kazao je Beus Richembergh.

Iako je spominjao naknadnu pamet u slučaju HDZ-a, novinare je više interesirala 'HNS-ova naknadna pamet' vezano uz mjere zapošljavanja, pogotovo zbog toga što je HNS dio te iste Vlade iz koje je došla odluka o zamrzavanju financiranja tih mjera.

'Upravo zato što smo dio Vlade, kao konstruktivni partner predlažemo da svi mi koalicijski partneri učinimo zajedničke dodatne napore kako bi se ovakve situacije ubuduće prevenirale i izbjegle', kazao je HNS-ovac.

Novinari su ga upitali zašto HNS onda nije bio konstruktivan po tom pitanju kod donošenja rebalansa proračuna. 'Kao što ste vidjeli, to se ne vidi u rebalansu, jer su sredstva predviđena za sve te programe u rebalansu unesena, ali to su sredstva koja imaju drugačije izvore, ne sam fiskalni kapacitet države, nego sredstva iz europskih izvora. Dakle, sredstva su predviđena, ali izvor još nije moguće aktivirati', rekao je Beus Richembergh.

Uvjeren je da se preraspodjelom u proračunu mogu naći sredstva, bilo privremena ili trajna, no na konkretno pitanje ima li HNS ikakvu ideju gdje bi se ta sredstva mogla naći, odgovora nije bilo.

'Ako dođe do razgovora takvog tipa, sigurno ćemo dati konkretan prijedlog', kazao je HNS-ovac.

Stav HNS-a nije iznenadio SDP-ovu Dragicu Zgrebec, no jasno je rekla koji je stav najveće vladajuće stranke o problemu s mjerama zapošljavanja.

'Za aktivne mjere zapošljavanja, s obzirom na to da se radi o mladima, mi imamo planirana kroz fondove EU za 2014. i 2015. dodatna sredstva od 66 milijuna eura i to Hrvatska treba koristiti i moći će koristiti već u lipnju. Prema tome, prije nego što uopće istekne rok za sredstva koja imamo osigurana u državnom proračunu, postojat će već mogućnost da se koriste sredstva iz socijalnog fonda EU', kazala je Zgrebec.

Taj podatak, kazala je, znaju i u HNS-u, no na pitanja zašto onda glavni SDP-ov koalicijski partner istupa s nešto drugačijim stavom, Zgrebec nije htjela odgovoriti, kazavši novinarima da ta pitanja postave HNS-u.

HNS-ov istup prokomentirao je i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. 'Nisam znao da u Saboru prilikom glasovanja o rebalansu proračuna HNS nije glasao za rebalans. To je jedna novost', sarkastično je primijetio Lesar.

Vladajućima je sugerirao gdje mogu naći 177 milijuna kuna za mjere zapošljavanja. 'Ima jedno jednostavnije rješenje, državna poduzeća u vlasništvu RH na godinu za sponzoriranje sportskih klubova izdvajaju oko 100 milijuna kuna. Evo, već 100 milijuna sam ja našao, a još 70 vjerojatno premijer ima na raspolaganju iz proračunske pričuve', kazao je Lesar.
324019,323860,323829,323757