dio plave potkove

Nakon deset godina kreće natječaj za park 'Hrvatska u malom' za kojeg je Bandić kazao da neće koštati ništa

03.04.2019 u 14:04

Bionic
Reading

'Hrvatska u malom' naziv je tematskog parka za koji će se uskoro raspisati javni natječaj za arhitektonsko-urbanističko-krajobrazno idejno rješenje. Riječ je o parku na nekoliko hektara omeđenim Islandskom i Ulicom Većeslava Holjevca te nikad u cijelini realiziranom tzv. Plavom potkovom

Zagreb dobiva novi tematski park 'Hrvatska u malom'. Do kraja ove godine raspisat će se javni urbanističko-arhitektonski natječaj, u prvom kvartalu iduće godine bit će dovršen postupak njegove provedbe te slijedi izrada urbanističkog plana uređenja, za čije je donošenje potrebno najviše šest mjeseci.

Ako vam se kojim slučajem čini da ste dvije gore napisane rečenice već negdje pročitali, u pravu ste, pročitali ste ih prije deset godina, a izgovorio ih je na konferenciji za medije tadašnji i sadašnji gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kazavši tada da 'park neće koštati ništa'.

Park je, prema tadašnjoj najavi, trebao biti gotov do 2011., ali sve je na tome i ostalo.

Deset godina kasnije Grad je konačno napravio prvi korak i donio Program za provedbu javnog natječaja za arhitektonsko-urbanističko-krajobrazno idejno rješenje tematskog parka 'Hrvatska u malom'.

Program je izradio arhitekt Alan Braun sa suradnicima iz Zavoda za graditeljsko nasljeđe Arhitektonskog fakulteta. Iako natječaj još nije raspisan, trebao bi biti uskoro, a želja je dobiti funkcionalno i oblikovno najbolje rješenje parka.

Na prostoru od nekoliko hektara na području omeđenim Islandskom i Ulicom Većeslava Holjevca planiraju se interpretacijski centar i park koji će predstavljati hrvatsko tradicijsko graditeljstvo od istarskih kažuna, preko turopoljskih kuća, do dalmatinskih kamenih kuća iz Zagore, kao i nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske upisanu na UNESCO-ovu listu.

Novi park nalazit će se unutar sustava tematskih parkova Novog Zagreba, odnosno tzv. Plave potkove nastale po uzoru na donjogradsku Zelenu potkovu. Od Plave potkove danas je realiziran tek dio, odnosno istočni krak - Park Vjekoslava Majera i Park Utrina te zapadni krak potkove koji čini Park mladenaca u Sigetu.

Još u GUP-u iz 1965. godine planirani su parkovi na južnom obodu potkove, a potom u GUP-u iz 1970. godine ucrtane veće zelene površine, da bi se dovršetkom prometnica posve definirale površine namijenjene parkovima. Kada bi novi park trebao zaživjeti u fizičkom obliku, nije poznato. Ostaje nadati se da do toga neće proći još deset godina.