PREDIZBORNE LAŽI

Bandić obećao park koji neće koštati ništa

10.11.2009 u 14:26

Bionic
Reading

'Hrvatska u malom' naziv je projekta koji bi u naredne dvije godine trebao osvanuti na 12 hektara gradskog zemljišta u Novom Zagrebu. U tematskom parku sve hrvatske županije plus Grad Zagreb trebali bi dobiti po pet tisuća kvadrata, na kojima bi trebali predstaviti ono po čemu je karakterističan njihov kraj

Projekt omeđen avenijom Venceslava Holjevca i Islandskom ulicom samo je dio šireg park-područja koje će se prostirati na dodatnih 58 hektara omeđenih naseljima Podbrežje i Siget. Budući da je to zemljište još uvijek u rukama privatnih osoba, ulazak i intervencije u njemu, kao i eventualan otkup, ovisit će o dotoku novca u gradsku blagajnu.

'Grad Zagreb osigurat će sve potrebno za realizaciju ovog vizionarskog projekta, a županije će same financirati izvedbu projekta na svom zemljištu, a ujedno će one i određivati što će se u parku nalaziti.'

Slični parkovi postoje u Barceloni i Portugalu, a za mojih deset godina putovanja Hrvatskom, ljudi, najčešće iz Istre i Međimurja, pitali su me zašto to Zagreb nema', kazao je gradonačelnik Milan Bandić.

Upitan koliko će projekt stajati Grad Zagreb, gradonačelnik je ispalio – ništa. Nešto kasnije se ispravio pa dodao da će cijena biti minimalna, a jalne novinare optužio da odmah u startu takvim pitanjima opstruiraju svaki iole dobar pokušaj da se u Gradu nešto napravi.

'Projekt povezuje cijelu domovinu, a nama povezanosti nedostaje. Svi u Zagrebu vape za zavičajnim klubovima i ovime će napokon dobiti svoje mjesto pod suncem', istaknuo je Bandić, koji nije slučajno za sada tempirao prezentaciju projekta.

Premda će gradonačelnik ustvrditi kako su s projektom sada izišli jer 'su se tak sada stekli svi preduvjeti za početak njegove realizacije', teško je oteti se dojmu da 'svehrvatski' projekt, koji će biti plaćen novcem poreznih obveznika, gradonačelnik ne koristi za promociju u predizbornoj predsjedničkoj kampanji.