ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Nakon četiriju jedinica: HDZ drži istok, Narodna koalicija Istru i Kvarner

05.09.2016 u 21:21

Bionic
Reading

Nova TV je u sklopu praćenja parlamentarnih izbora 2016. pripremila veliko terensko predizborno istraživanje na 10 izbornih jedinica. Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 19. kolovoza do 4. rujna 2016. godine. Istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjua u kućanstvu na punoljetnim građanima Republike Hrvatske. U sklopu današnjeg Dnevnika Nove TV objavljene su procjene za 3., 4., 5. i 8. izbornu jedinicu

Narodna koalicija potvrđuje rezultat u 3. izbornoj jedinici

Narodna koalicija, prenosi dnevnik.hr, daleko je ispred ostalih lista u 3. izbornoj jedinici (obuhvaća Međimursku županiju, Varaždinsku županiju te Krapinsko-zagorsku županiju) s potporom od 49,1 posto, HDZ uživa potporu od 22,3 posto. Koalicija Bandića za premijera, točnije Radimir Čačić kao nositelj u 3. izbornoj jedinici osvaja 8,9 posto, dok Živi zid ima 7,1 posto potpore. Most prelazi prag s 5,5 posto potpore.

To znači kako Narodna koalicija osvaja 8 mandata, HDZ bi dobio 4 zastupnika, a po jednog bi zastupnika imala Bandićeva koalicija koju u toj izbornoj jedinici predvodi Radimir Čačić. I jedan mandat osvaja Vladimira Palfi predvodeći koalicijsku listu Živi zid.

Od navedenog, 13 mandata mogu se smatrati sigurnim (Narodna koalicija - 8, HDZ - 4, i 1 Radimira Čačića), dok je mandat Živog zida graničan i za njega se još bori Most.

HDZ prva lista u 4. izbornoj jedinici, ali puno stranaka bori se za Sabor

HDZ je prva stranka s osvojenih 34 posto birača u 4. izbornoj jedinici (obuhvaća Virovitičko-podravsku županiju i Osječko-baranjsku županiju), Narodna koalicija nalazi se odmah iza njih s 27,5 posto. HDSSB i HKS imaju zajedno 10,9 posto potpore birača, Most je na 9 posto, a koalicija predvođena Živim zidom trenutno uživa potporu od 7,2 posto birača. Prag još prelazi stranka Bandić Milan 365 s 5,6 posto.

HDZ tako dobiva 6 mandata, a Narodna koalicija 4. Po jedan mandat dobivaju HDSSB, Most, Živi zid te Bandićeva koalicijska lista.

No, ni u ovoj izbornoj jedinici nisu svi mandati jednako sigurni. Čak su 3 mandata granična i to mandati Živog zida, Bandićeve koalicije i jedan mandat HDZ-a. Za njih se s njima bore još i Narodna koalicija te HDSSB.

HDZ 5. izbornu jedinicu nikada nije izgubio pa neće ni 2016.

HDZ s potporom od 42,1 posto i dalje je prva lista 5. izborne jedinice (obuhvaća Požeško-slavonsku županiju, Brodsko-posavsku županiju i Vukovarsko-srijemsku županiju), a daleko iza nje kao druga lista prema izboru birača nalazi se Narodna koalicija s 25,1 posto. Tu je još Most koji ima 9,2 posto potpore. No, oko izbornog praga nalaze se i Živi zid s 5 posto te Bandićeva koalicija s 4,5 posto.

U mandatima, to bi značilo kako HDZ osvaja 8 mandata, Narodna koalicija 5, a Most 1.

No, dva mandata nisu toliko sigurna: ako Živi zid i Bandićeva koalicija prijeđu izborni prag, njima pripada po jedan mandat koji bi oduzeli HDZ-u i/ili Narodnoj koaliciji.

Narodna koalicija i dalje prva u 8. izbornoj jedinici

Narodna koalicija s osvojenih 36,3 posto potpore birača i dalje je prvi izbor Primoraca i Istrana. Odmah iza njih je koalicija predvođena IDS-om koja uživa potporu od 21,5 posto birača, a zatim slijedi HDZ s potporom od 17,5 posto. Most je na 8,7 posto, a Živi zid 7,1 posto potpore.

Narodna koalicija osvojila bi tako 6 mandata, IDS 3, baš kao i HDZ. Po jedan mandat osvajaju Most i Živi zid. Od svih mandata, većina je 'sigurna', na granici se nalazi samo jedan mandat Živog zida. Ako se Živi zid ne izbori za njega, moguće je da ga dobiju Narodna koalicija ili IDS i time još snažnije potvrde vodeće pozicije.

Kada se zbroje svi rezultati za te 4 jedinice, Narodna koalicija u Saboru bi imala 23 mandata, HDZ 21, Most bi imao tri mandata, a jednak broj osvojio bi IDS i Živi zid. Dva mandata imala bi Bandićeva koalicija, a jedan HDSSB.

Detaljnije rezultate možete pogledati OVDJE.

Istraživanje Nove TV provedeno je metodom osobnog intervjua u kućanstvu na punoljetnim građanima RH. Ispitanici su se izjašnjavali o političkim preferencijama metodom tajnog izjašnjavanja (samostalno zaokruže listu na glasačkom listiću). U istraživanju je sudjelovalo više od 4.200 ispitanika, u prosjeku oko 420 po izbornoj jedinci. Uzorak je reprezentativan za svaku izbornu jedinicu s obzirom na broj punoljetnih stanovnika prema županiji i veličini naselja te prema spolu i dobi ispitanika.

Pogreška mjerenja na razini izborne jedinice je oko +/- 4,8 posto.